novi projekt na filozofskom fakultetu rijeka

29.05.2014.

Osnivanje Centra za informiranje o dvojezičnosti „Bilingualism Matters“

Autor: Majda Bembić

U Informativnom centru Grada Rijeke održana je konferencija za medije povodom osnivanja ogranka Centra za informiranje o dvojezičnosti „Bilingualism Matters@Rijeka“ pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ogranak Centra financiranog iz sredstava Europske unije osniva se u sklopu aktivnosti projekta „Advancing the European Multilingual Experience (AThEME)“. Svečano otvorenje i javno predstavljanje ogranka bit će u petak, 6. lipnja u 14 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Ogranak čiji je cilj informirati javnost o važnosti dvojezičnosti i njegovog promicanja u društvu, predstavili su voditeljica ogranka doc. dr. sc. Tihana Kraš, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Ogranak Centra „Bilingualism Matters“ čiji je sjedište na Sveučilištu u Edingurghu imat će ulogu informiranja javnost o dvojezičnosti te će razvijati svijest o njezinoj važnosti i prednostima promicanja u društvu, istaknula je Kraš. Ogranak će promicati oblike dvojezičnosti koji se odnose na učenje stranih jezika, učenje hrvatskog kao drugog ili stranog jezika, uporabu dijalekata hrvatskog jezika te uporabu manjinskih i ugroženih jezika u našoj sredini. Tim ogranka čine članovi četiriju filoloških odsjeka (anglistika, germanistika, kroatistika i talijanistika) i Odsjeka za kulturologiju Filozofskog fakulteta, studenti fakulteta te vanjski suradnici.

Na svečanom otvorenju 6. lipnja, prisustvovat će i osnivačica i direktorica centra „Bilingualism Matters“ prof. dr. sc. Antonella Soraca sa Sveučilišta u Edinburghu koja će na engleskom jeziku održati predavanje „Child bilingualism: facts, benefits and challenges“ kojim će odgovoriti na mnoga pitanja o povezanosti višejezičnosti i odrastanja djeteta.

Dekan Šustar je istaknuo kako se često govori o prijenosu znanja, no nažalost to često ostaje na deklarativnoj razini. Važnost ovog projekta je upravo u tome što će se na ovaj način ostvariti komunikacija s građanima te će se znanje pružiti svim građanima, umjesto da ostane samo u okvirima Kampusa ili Sveučilišta.

Pročelnica Sušanj je rekla kako je ovaj projekt od iznimne važnosti posebice za ovo područje budući da je Rijeka multikulturalan grad te kako se Grad rado upustio u suradnju odmah na početku projekta, prije godinu i pol dana kada im je doc. dr. sc. Kraš prezentirala ideju.

Projekt „AThEME“  veliki je projekt Europske unije čiji konzorcij čini 17 ustanova iz 8 europskih zemalja (Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Španjolska i Ujedinjeno kraljevstvo). Filozofski fakultet je jedini sudionik u projektu iz Hrvatske. U sklopu ovog petogodišnjeg znanstveno – istraživačkog projekta proučavat će se više jezičnost u Europi iz različitih perspektiva – lingvističke, psiholingvističke i sociolingvističke i to na razini pojedinca, skupine i društva u cjelini.

Sudionici projekta u Republici Hrvatskoj su ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, Zajednica Talijana Rijeka i Hrvatska gospodarska komora -  Županijska komora Pula.