Policija upozorava

14.12.2018.

Oprezno s pirotehnikom – počinje akcija Mir i dobro

Autor: PU Primorsko Goranska

Uoči početka tradicionalne akcije „Mir i dobro“, koju će policija provoditi od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za novinare.

Petarde

Akciju „Mir i dobro“ Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 1993. godine, kako bi ciljanim i usmjerenim aktivnostima svim građanima i posjetiteljima osigurali povoljno stanje javnog reda i mira tijekom božićno-novogodišnjih blagdana.

O rezultatima prošlogodišnje te aktivnostima tijekom ovogodišnje akcije izvijestio je voditelj Službe za javni red ove Policijske uprave Vlado Haramija. Istaknuo je da su zabilježena dva stradavanja osoba, od kojih je jedna osoba teže ozlijeđena te naglasio kako je ovo još jedno upozorenje da pirotehnička sredstva nisu igračke. Osim stradavanja osoba, uslijed korištenja pirotehničkih sredstva zabilježena su i dva oštećenja predmeta (vozilo i poštanski sandučić), a policija je oduzela dva komada oružja i 11 komada streljiva te utvrdila tri prekršaja za koje su prijavljene tri punoljetne osobe.

Za vrijeme predstojećih blagdana i provedbe akcije policija će poduzimati niz aktivnosti, s naglasnom na edukaciju roditelja i djece, odnosno najmlađih koji su najugroženiji od posljedica nestručnog i neopreznog rukovanja pirotehnikom.

Nastavno na voditelja Haramiju, voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću i moderatorica današnje konferencije za novinare, Mirjana Kulaš navela je da je dosad na našem području održano 39 predavanja za učenike viših razreda u 15 osnovnih škola  na temu pirotehnike, održano je i nekoliko info-punktova, a ove aktivnosti nastavit će se i narednog tjedna predavanjima u drugim školama te postavljanjem info punktova u nekoliko mjesta na otoku Krku gdje će se građanima uz informacije i savjete dijeliti edukativno-promotivni  materijali na temu akcije. Također, idućeg tjedna u Rabu će biti održana i akcija dragovoljne predaje oružja i eksplozivnih sredstava.

U nastavku konferencije za novinare o zakonskoj regulativi, prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava koja je reguliranaZakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, govorio je inspektor Rajko Forempoher iz  Inspekcije zaštite od požara i eksploziva.  Naveo je kako su pirotehnička sredstava podijeljena u nekoliko kategorija, od kojih se sredstva F1 kategorije mogu koristiti tijekom cijele godine, ali samo osobe starije od 14 godina. Sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari smiju koristiti osobe starije od 18 godina. Ova sredstva ne smiju se koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje ima više ljudi.

Novina uvedena ovim Zakonom, koji je na snazi od prošle godine je i odgovornost zakonskog zastupnika (roditelje, skrbnike i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva, a za što je propisana  novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a isto tako u skladištima te u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE. Za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja propisane su novčane kazne u iznosu od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe. U slučaju prodaje pirotehnike djeci mlađoj od 14 godina pravne osobe i obrtnici mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

O posljedicama neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, kao i o tome kako ih izbjeći govorio je Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela. Također je istaknuo kako od pirotehničkih sredstava najčešće stradavaju djeca. Posebno je istaknuo da ukoliko se već kupuju ova sredstva da se to radi u za to ovlaštenim trgovinama te da svako pakovanje mora na sebi imati odgovarajuću uputu. Također je naglasio da su roditelji, starija braća i sestre, ali i druge odrasle osobe odgovorne da pirotehnička sredstava budu nedostupna djeci te da ih drže izvan njihova dohvata. Od ostalih korisnih savjeta naveo je da se ne preporuča nošenje ovih sredstva u džepovima, njihovo ponovno pripaljivanje, korištenje raznih uputa za izradu pirotehnike s interneta i slično.

Tijekom  provedbe akcije „Mir i dobro“ policijski službenici poduzet će sve mjere i radnje kako bi posljedice korištenja pirotehničkih, ali i drugih potencijalno opasnih sredstava bile što manje. Stoga se pozivaju i građani da izbjegavaju uporabu ovih sredstava, posebice na mjestima i u vrijeme kada to nije dozvoljeno, a ako koriste pirotehničkih sredstava da se pridržavaju svih sigurnosnih uputa te ih ne daju djeci, jer petarde nisu igračke.