Oproštaj od dugogodišnjeg prvaka Hrvatske drame

13.09.2017.

Održana komemoracija Slavku Šestaku, legendarnom riječkom glumcu

Autor: Ivica Nikolac

U riječkom je Kazalištu održana komemoracija Slavku Šestaku, dugogodišnjem prvaku Hrvatske drame koji je preminuo u Rijeci 88. godini života. Šestak je bio čovjek iznimna talenta u kojem su se spajale osobine i kvalitete kompletnog kazališnog umjetnika.

U riječkom je Kazalištu održana komemoracija Slavku Šestaku, dugogodišnjem prvaku Hrvatske drame koji je preminuo u Rijeci 88. godini života. Šestak je bio čovjek iznimna talenta u kojem su se spajale osobine i kvalitete kompletnog kazališnog umjetnika.

Šestak je, kako je rečeno tijekom komemoracije, bio svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine.

Od preminulog prvaka riječkog Kazališta, legendarnog riječkog glumca Slavka Šestaka prigodnim govorima oprostili su se Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca; Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke; Goran Petrc, pročelnik Ureda županije; Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame riječkog Kazališta; Olivera Baljak, glumica Hrvatske drame i Elvia Nacinovich, glumica ansambla Talijanske drame riječkog HNK.

Nakon umirovljenja, Šestak je bio jedan od najvjernijih gledatelja svih produkcija kazališta, naglasio je intendant Blažević, navodeći kako je svojim radom, zalaganjem, ponašanjem na sceni i izvan nje, Šestak utjelovio kulturu osobe za koju kazalište nije prestalo silaskom sa scene, jer glumac cijeli život ne radi na ulozi, već na sebi.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke kazao je kako je Šestak, ostvario nezaboravne uloge kojima je ostavio dubok trag u kazalištu i riječkoj kulturi, za što mu je dodijeljena Godišnja nagrada Grada Rijeke još davne 1961.g., a potom i Nagrada za životno djelo.

U riječkom je Kazalištu održana komemoracija Slavku Šestaku, dugogodišnjem prvaku Hrvatske drame koji je preminuo u Rijeci 88. godini života. Šestak je bio čovjek iznimna talenta u kojem su se spajale osobine i kvalitete kompletnog kazališnog umjetnika.Slavko Šestak, kao čovjek i kao umjetnik pomicao je granice glumačkih kreacija, bio podjednako dobar u dramskim i komičnim ulogama, u operetama, plesao je, glumio i pjevao, bio svestrana i cjelovita ličnost, uvijek zaigran i zaljubljen u kazalište.

Slavko Šestak rođen je u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu da bi potom nastavio studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu, a prvi profesionalni angažman u  splitskom Narodnom kazalištu, u sezoni 1950/51. Godine 1953. prelazi u riječko Narodno kazalište „Ivan Zajc“ kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.

Jednako uspješno i suvereno tumačio je uloge iz klasičnoga i suvremenoga svjetskog repertoara, a zahvaljujući svom višestrukom talentu, zapažene je uloge ostvario i u mjuziklu te rock-operi.

U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri dobio je velik broj nagrada i priznanja, kao i Nagradu Grada Rijeke za životno djelo na području kazališne umjetnosti.

Na poziv legende riječkog kazališta, prvaka riječkog Kazališta Nenada Šegvića, rodbina, publika i znanci oprostili su se od popularnog Šece dugotrajnim pljeskom.

Nakon komemoracije, u predvorju Kazališta otvorena je knjiga sućuti.