Rijeka, 11. svibnja 2016.

11.05.2016.

Obilježena 10. godišnjica osnutka Dječjeg doma „Tić" Rijeka

Prije deset godina Grad Rijeka osnovao je Dječji dom „Tić" Rijeka, javnu ustanovu socijalne skrbi, specijaliziranu za rad s traumatiziranom djecom te time uz Grad Zagreb, postao jedini grad u Hrvatskoj koji je stručnu pomoć djeci sa iskustvom zlostavljanja, zanemarivanja ili druge vrste doživljenih trauma institucionalizirao i stavio na jedan viši nivo.

undefined

Ova velika obljetnica značajna je i zbog činjenice da je Grad Rijeka među prvima u Hrvatskoj rano prepoznao potrebu i iskazao senzibilitet za pružanje stručne pomoći zlostavljanoj i zanemarenoj djec. Stručni rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom u Rijeci se do osnutka ustanove odvijao u okvirima Savjetovališta „Tić" koje je sa radom započelo u srpnju 2000.g. na inicijativu Udruge „Tić" i Grada Rijeke - Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Iskustva su pokazala da godišnje kroz poludnevni boravak i savjetodavni rad u „Tiću" prođe oko 200 djece i roditelja/skrbnika, tako da je u proteklih 10 godina stručnu pomoć dobilo više od 5000 djece i roditelja/skrbnika.

Savjetovalište, osnovano s ciljem psihološkog savjetovanja i tretmana zlostavljane i zanemarene djece i njihovih roditelja kako bi se bolje i uspješnije nosili sa posljedicama svojih iskustava, u prvih je pet godina rada zapošljavalo jednog psihologa na puno radno vrijeme. Kontinuirani porast broja djece i obitelji koje su tražile pomoć, uz činjenicu da je stručni tretman dugotrajan proces, nametnuo je potrebu za povećanjem broja stručnjaka i podizanjem te djelatnosti na viši nivo. Grad Rijeka je tu potrebu prepoznao i 21. travnja 2006. g. osnovao Dječji dom „Tić“ Rijeka kao javnu ustanovu socijalne skrbi. Zaposlen je multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine psiholozi, socijalni radnik, 3 odgajatelja, psihijatar i pedijatar te osiguran veći prostor, a sredstva za financiranje rada osigurana su iz proračuna Grada Rijeke. U financiranje rada „Tića" 2005.g. uključila se Primorsko - goranska županija, a u lipnju 2010.g. i Ministarstvo socijalne politike i mladih. Sve su usluge za korisnike besplatne.

undefined„Tić" od tada objedinjava djelatnosti poludnevnog boravka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pružanje savjetodavne stručne pomoći djeci i mladima koji imaju iskustvo ili su u riziku za zlostavljanje i/ili zanemarivanje te njihovim nezlostavljajućim roditeljima, zatim rano otkrivanje i prevencija zlostavljanja i zanemarivanja djece te povećanje informiranosti i osjetljivosti društva u svezi problema zlostavljanja kao i adekvatnog načina njegova rješavanja.

U tom smjeru "Tić" kontinuirano provodi niz aktivnosti: Projekt Ambasadori "Tića", kojim se uključuju djeca osnovnih škola koju se educira kako bi se na taj način pomoglo smanjivanju i prekidu nasilja među djecom te jačanju svijesti o vlastitim pravima i odgovornostima. Osim toga provodi se istraživački rad, edukacija i mentorski rad sa volonterima, rad sa studentima te programi podrške roditeljima i cijeloj obitelji od kojih se „Škola za razvedene roditelje“ - program psihološke podrške razvedenim roditeljima održava kontinuirano od 2007.g.
U kontekstu prevencije važno mjesto zauzima suradnja sa raznim institucijama u cilju efikasnije zaštite zlostavljane i zanemarivane i to prvenstveno sa Cza socijalnu skrb, policijom i pravosudnim sistemom kao i sa svim drugim ustanovama i udrugama kojima je zaštita djece prioritet.

undefinedGradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka  ovoj ustanovi osigurao trajno financiranje i normalne uvjete rada. „Postignuti su izvanredni rezultati zahvaljujući trudu i entuzijazmu djelatnika i pomoći stručnjaka raznih područja, no  usprkos postignutim rezultatima, svjesni smo kako se neće u potpunosti moći eliminirati zlostavljanje djece, ali ga će se ovim programima i stručnim pristupom moći znatno umanjiti“.
O značaju osnutka Dječjeg doma „Tić" Rijeka govorila je prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, priznati stručnjak s područja neuropsihijatrije, posebice dječje psihijatrije, koja je uz prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander osnivačicu i ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci,  jedna od supervizorica programa i aktivnosti Dječjeg doma „Tić" Rijeka. Pohvalivši Grad Rijeku što je rano prepoznao potrebu za ovu djelatnost,  kao i djelatnike i programe ustanove Kocijan Hercigonja je naglasila kako je žalosno što u Hrvatskoj, osim Zagreba i Rijeke niti jedan drugi grad nije pokazao senzibilitet za problematiku rada s traumatiziranom djecom.
„Ponosna sam što sam od početka u ovom projektu i nadam se da će primjer grada Rijeke poslužiti i drugima“, kazala je  Kocijan Hercigonja. 

Riječi pohvale uputile su i doc.dr.sc. Mirjana Graovac, voditeljica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju, KBC Rijeka naglasivši izuzetno dobru suradnju ustanova, na dobrobit djece, te Ana Albrecht Čekada iz Ureda pravobraniteljice za djecu, a  svoja iskustva podijelila je i  Paola Krpan, mlada ambasadorica „Tića“. 

"Godišnje kroz poludnevni boravak i savjetodavni rad u „Tiću" prođe oko 200 djece i roditelja/skrbnika, tako da je u u proteklih 10 godina stručnu pomoć dobilo više od 5000 djece i roditelja/skrbnika. Djecu najčešće dovode roditelji samoinicijativno ili ih upućuju centri za socijalnu skrb, također ih, u nešto manjoj mjeri upućuju zdravstvene ustanove, škole, druge ustanove, policija, vrtići, Općinsko državno odvjetništvo te ostali. Najčešći razlozi dolaska u „Tić" su sumnja na neki oblik zlostavljanja i/ili zanemarivanja odnosno poteškoće i promjene u ponašanju djeteta nakon doživljenog stresa ili traume, zatim poteškoće u kontaktu djeteta i jednog roditelja kod visoko-konfliktnog razvoda i smetnje ponašanja. Djeca i obitelji u ovu ustanovu većinom dolaze iz Rijeke, ali i iz drugih sredina u Hrvatskoj. Kao osnivač Dječjeg doma „Tić" Grad Rijeka pokazao je izuzetnu osjetljivost za potrebe zlostavljane djece, a podrška Grada Rijeke predstavlja glavni temelj za rad „Tića", bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti posvetiti se svim aktivnostima koje provodimo niti omogućiti da djeca dobiju lako dostupnu i, što je osobito važno, pravovremenu stručnu pomoć „Tiću", kazala je ravnateljica Tamara Žakula Desnica.

Tagovi: