VIDEO

13.01.2020.

Obilazak riječke Dječje kuće: Završili građevinski radovi, počinje unutarnje uređenje

Autor: Sanja Kapidžić

Danas se održao se još jedan obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić. Dosad su izvedeni svi građevinski radovi, a u tijeku su oni obrtnički na svim katovima, obrada zidova, izrada toplinske izolacije međukatnih konstrukcija, priprema ugradnje elektroinstalacija i vodovodnih te kanalizacijskih instalacija. Slijedi ugradnja vanjske stolarije, izrada dijela krova i sanacija dijela pročelja.

undefined

Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj, a u njoj će sadržaje za djecu zajednički pripremati tri riječke gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka te njihovi partneri.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, zatim Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture, Zrinka Brkić, voditeljica nadzora radova iz tvrtke ZEM nadzor d.o.o i Borna Večenaj, voditelj radova u ime tvrtke ING-GRAD d.o.o.

Danas se održao se još jedan obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić. Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt. Projekt se  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 122.745.250,00 kuna. Bespovratna sredstva iz EU potpore iznose 68.206.564,00 HRK. Postotak sufinanciranja iznosi 55,56 posto.

Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt uređenja potpisan je 16. srpnja 2018.

U nastavku pogledajte video s obilaska Sanje Kapidžić i veliku fotogaleriju Angele Maksimović.