Svečana akademija

22.06.2018.

Obersnel: Hrvatska svjetonazorski klizi unatrag

Autor: HINA .hr

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj akademiji u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti ocijenio je da "sloboda koju imamo mora biti poticaj da ne ignoriramo, odšutimo ili okrenemo glavu od onog što se u Hrvatskom društvu događa danas", i ustvrdio da Hrvatska danas "svjetonazorski klizi unatrag", da su ljudska prava opet predmet rasprave te da se govori o građanima prvog i drugog reda.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj akademiji u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti ocijenio je da

Upitao se je li u redu da "svaka maturijada u zadnjih nekoliko godina završi ustaškim pozdravima dijela učenika koji zapravo i ne znaju što to znači, je li u redu da naši učenici imaju diskriminatorne stavove prema Romima ili Srbima". To je ono što nam govori kako borba za slobodu nije završena, niti će ikada završiti ako ne poduzmemo sve što možemo kako bismo vratili razum, toleranciju, razumijevanje svojega i poštivanje tuđeg, to je odgovornost svakog od nas, rekao je.

Obersnel je istaknuo da se moramo ponositi borcima protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu koji su donijeli slobodu, ali i braniteljima iz Domovinskog rata koji su ponovno morali braniti slobodu.

"Nepobitna činjenica je da je pobjeda u Domovinskom ratu izborena  pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a isto tako, nepobitna je činjenica  da je pobjeda u Narodoslobodilačkom ratu izborena pod vodstvom Josipa Broza Tita", rekao je, dodajući "nije mi jasno zašto se mi u Hrvatskoj to ustručavamo reći, ili što je još gore, tu činjenicu negiramo".  

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić istaknuo je da su Riječani, Primorci i Gorani bili u prvim redovima izgradnje Hrvatske na temeljima antifašizma, demokracije i tolerancije. "Nikome nećemo dozvoliti da nam oduzme istinu i činjenicu da se na svoju povijest možemo osvrtati s ponosom, prenositi taj ponos na mlade i generacije koje dolaze".

"Upravo u spomen na heroje obrambenog antifašističkog i Domovinskog rata, moramo se boriti protiv bilo kakvog oblika ekstremizma, totalitarizma i podjela u društvu, njegovati demokraciju, toleranciju i pravdu te težiti zajedništvu i miru", rekao je Erik Fabijanić.