Sa sjednice Gradskog vijeća

23.02.2012.

Obersnel: beskućnicima treba osigurati nužni smještaj

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovarajući na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća na pitanje kako će se ubuduće riješiti problem beskućnika, od kojih su neki još u privremenom smještaju u Domu Crvenog križa, rekao je da je primarno beskućnicima osigurati nužni smještaj.

Nagrada Drago Gervais

U tom je domu još deset beskućnika kojima je grad o svojemu trošku organizirao smještaj tijekom ekstremnih hladnoća i bure. Smještaj je omogućen beskućnicima početkom veljače, a tu je mogućnost iskoristilo njih 28. S dolaskom toplijih dana, grad je izvijestio beskućnike da se trebaju iseliti iz doma, što je većina njih učinila, ali je dio njih odlučio ostati u domu. Obersnel je danas rekao da grad već deset godina ima sustav organiziranoga nužnog smještaja za građane koji nemaju druge mogućnosti. Kapacitet zgrade za nužni smještaj je 450 mjesta i u njoj je moguć trajni boravak, a ne samo noćenje, dodao je.

Osim toga, naveo je, grad financijski pomaže rad udruga koje pomažu beskućnicima kao što su Ruže sv. Franje i Oaza. Najavio je da će se do kraja godine utvrditi koje se još prostorije mogu dati na upravljanje udrugama za smještaj beskućnika.

Među onima koji su boravili u domu na Pećinama ili još u njemu borave su i oni koji dobivaju subvencije grada za podstanarstvo i oni koji nisu iz Rijeke, a u taj su grad došli kad su čuli za mogućnost skloništa od zime u tom domu, rekao je gradonačelnik.

U suradnji s Centrom za socijalnu skrb, treba utvrditi tko se uopće može tretirati kao istinski beskućnik, rekao je. "Ako netko prima mirovinu od 2500 ili 3000 kuna, a potroši ih u nekoliko dana na alkohol ili kocku, za to ne bi trebalo biti odgovorno društvo", dodao je Obersnel.

Po informaciji Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, dvojica beskućnika starije životne dobi koji su ostali u domu smjestit će se u Dom za starije i nemoćne osobe za nekoliko dana, a do tada mogu ostati u domu na Pećinama. Ostali bi se morali iseliti.

Smještaj u Domu Crvenog križa po osobi stoji 70 kuna na dan, a taj je trošak na sebe preuzeo grad osiguravajući beskućnicima sklonište od zime.

Dom Crvenog križa ima 80 postelja u trokrevetnim, četverokrevetnim i peterokrevetnim sobama, a pogodan je za smještaj djece i mladeži. Otvoren je cijele godine, a njime upravlja riječko Gradsko društvo Crvenog križa. Grad Rijeka godinama u hitnim slučajevima pokriva troškove privremenog smještaja u domu za socijalno ugrožene osobe, i to u elementarnim nepogodama, tijekom adaptacija, čišćenja stanova i slično.