FOTOGALERIJA

27.06.2017.

Novosti s riječke tržnice: Bogata ponuda sireva i zdravih napitaka

Autor: Ana Sušić

U prvom paviljonu riječke place obilje svega - mliječni proizvodi iz tvornica Runolist, Zdenka, Križevačka mljekara i Gligora, domaći med i kava, sokovi i marmelade, suho voće i vino.

U prvom paviljonu riječke place obilje svega - mliječni proizvodi iz tvornica Runolist, Zdenka, Križevačka mljekara i Gligora, domaći med i kava, sokovi i marmelade, suho voće i vino.

Uz mlijeka s manjim i većim udjelom masnoće te razne jogurte, u ponudi su i brojni sirevi, mlađi i nešto zreliji, kravlji, kozji i ovčji, miješani i s aromom, a svi su provjerene kvalitete i raznih cijena. Govoreći o prosječnoj cijeni, kilogram svježeg kravljeg sira košta 28 kuna, kravlje skute 50 kuna, a ovčje skuta 80 kuna. Može se naći i domaći maslac bez konzervansa po cijeni od 50 kuna po kili, isto kao i kajmak po istoj cijeni. Sirutka, ostatak svježeg sira bogat proteinima i bjelančevinama, dobra je za čišćenje organizma i obnavljanje jetrenih funkcija, a litra tog napitka košta 3 kune.  

Prirodni sokovi i domaći kruh

Ovdje se nalaze i razne vrste domaćeg meda, poput cvjetnog meda, šumskog meda, meda od kadulje i meduna, čije se cijene kreću od 60 do 120 kuna.

Prirodni sokovi bez šećera, napravljeni uglavnom od šumskoga voća, koštaju od 40 do 65 kuna po litri, a svakako valja spomenuti i kupinovo vino, dobro za krvnu sliku jer sadrži C vitamin i željezo, po prosječnoj cijeni od 70 kuna po litri te aroniju, jednako dobru za krvnu sliku, po cijeni od 110 kuna ako je riječ o stopostotnom napitku, dok su napitci s manjim postotkom aronije jeftiniji. Također, i marmelade su napravljene od šumskih plodova, a postoje one bez šećera, od 290 grama, i one sa šećerom, od 380 grama, po cijeni od 35 kuna.

Uz redovne proizvode koje jedna pekarnica može imati, u pekarnici Sokol prodaje se i specijalitet kuće - seljački kruh, čija kila teži 15 kuna. Tu su i domaće kore za savijače, a 100 grama istih vrijedi 2,5 kune.

Kava i tjestenina

Naše klasje Zagreb nudi svježu tjesteninu; 100 grama rezanaca košta 4,5 kuna, a punjene tjestenine od 5,5 do 7 kuna. Tu su i gotovi umaci za svačije ukuse - rajčica i bosiljak, parmezan, bosiljak, maslina i ostali po prosječnoj cijeni od 6 kuna za 100 grama.

Barocco caffe, pržionica kave Matulji, ovdje prodaje kavu u paketima i rinfuzo. Kilo najpoznatije turske mljevene kave Minas može se kupiti za 66 kuna, dok se rinfuzo Minas kava može kupiti po cijeni od 58 kuna. U ponudi su i espresso mljevena kava i mješavina mljevene kave s kimom. Također, tu se vrši i usluga mljevenja kave koja nije ovdje kupljena, po cijeni od 5 kuna.

Što se vina tiče, litra točene malvazije košta 16 kuna, a litra terana borgonje 15 kuna. Riječ je o istarskim vinima koje Riječane najčešće kupuju. Također, toči se i istarsko maslinovo ulje po cijeni od 90 kuna po litri.

Bogata je ponuda i žestica; litra domaće medice iznosi 80 kuna, orahovca 92 kune, a šljivovice 98 kuna.

Mahunarke i sušeno voće

Razno sušeno voće i mahunarke čekaju svoje vjerne kupce. Govoreći o prosječnoj cijeni po kili, šljive bez koštice koštaju 44 kune, a sa košticom 32 kune, bademi 118 kuna, grožđice 26 kuna, zlatne grožđice 50 kuna, brusnice također 50 kuna, datulje 34 kune, a đumbir 66 kuna. Zatim, kilo slanutka teži 24 kune, crvene leće 22 kune, dok se cijene graha kreću od 26 do 34 kune. Svakako valja izdvojiti chia sjemenke, koje su dobre za regulaciju šećera i masnoće u krvi, po cijeni od 98 kuna po kili te kurkumu, antikancerogenu namirnicu, po istoj cijeni.    

I na kraju, bakalar se može naći po cijeni od 170 kuna po kili, dok se slana riba može naći pripremljena na dva načina: usoljena i u filetima. Kila usoljene srdele košta 30 kuna, a usoljenih inćuna 70 kuna, dok je kilo fileta srdele 160 kuna, a fileta inćuna 240 kuna. Naravno, u prvom paviljonu naše tržnice i masline imaju festival, pogotovo crne - obične crne masline, crne pečene masline, crne masline bez koštice, miks Mediteran i ostale. Cijene se kreću od 20 do 60 kuna po kili.