Tek otvoren, a već među najboljima!

24.10.2017.

Novi riječki MMSU u utrci za arhitektonsku nagradu Piranesi

Novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, koji je tek nedavno uselio u obnovljeni prostor bivšeg kompleksa Rikard Benčić, jedan je od pet arhitektonskih projekata iz Hrvatske nominiranih za osvajanje prestižne nagrade „Piranesi Award“, koja se dodjeljuje u sklopu Piranskih dana arhitekture.

Otvorenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Benčiću

No, arhitektonsko rješenje Dinka Peračića nije i jedini lokalni projekt u utrci za ovu nagradu. Nominirani su također „Crkva Sv. Ana“ (Rijeka, 2016.), Dine Krizmanića, Leonida Zubana i tvrtke Urbis d.o.o. te Hotel Navis (Preluk, Opatija, 2016.) Idisa Turata i njegovog Arhitektonskog biroa.

Piranesi Award dodjeljuje se najuspješnijim realizacijama recentno izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država Centralne Europe: Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije, javlja vizkultura.hr

Nagrada se dodjeljuje u sklopu Piranskih dana arhitekture, međunarodne arhitektonske konferencije koja ove godine slavi 35. godina održavanja u Piranu u Sloveniji. Cilj konferencije je podcrtati najnovije trendove svjetske arhitektonske scene te predstaviti najprogresivnije i inovativne ideje arhitektonske produkcije iz regije, uz veliku izložbu svih nominiranih te niz predavanja i gostiju.

Otvorenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u BenčićuHrvatski selektor je arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, a ove je godine izabrao pet projekata za nagradu, kao najuspješnije projekte domaće produkcije unazad godinu dana. Osim spomenute tri nominacije, među najboljima po njegovom mišljenju su i „Kuća za odmor“ (Murter, 2017) dvojice arhitekata Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića te „Issa Grotto Hill House“ (otok Vis, 2017) Davora Matekovića i Proarha.

Žiri će birati između 40 nominiranih projekata, a hoće li se riječki MMSU biti proglašen najboljim znat ćemo već sljedeći mjesec, 19. studenoga.