Zeleni val EPK

29.01.2020.

Noć ideja donosi panel o bioraznoliosti u RiHubu

U sklopu 5. izdanja Noći ideja u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, u četvrtak, 30. siječnja u 17.30 sati u RiHubu održat će se rasprava o bioraznolikosti i promatranju ptica uživo u suradnji s programom Zeleni val Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture.

U okviru kampanja Uključi se! projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održan je još jedan sastanak Vijeća građana u RiHubu. Nakon prve javne sjednice za program Civilne incijative, ovoga se puta sastaje vijeće okupljeno za projekte ekološki orijentiranog programa Zeleni val.

Bioraznolikost i očuvanje prirode rijetko su povezani s gradovima, no neke biljne i životinjske vrste uspijevaju živjeti u urbanim područjima, a širenje tih oblika života znatno doprinosi boljoj kvaliteti zraka i vode te regulaciji temperature u gradovima. Što znamo o urbanoj bioraznolikosti koja nas okružuje? Kako arhitekti i urbanisti mogu promovirati prirodu i bioraznolikost u urbanom razvoju? Koju ulogu mogu igrati građani u smislu promicanja i zaštite urbane bioraznolikosti? Koje su dobre prakse vođene u Francuskoj i Hrvatskoj s ciljem promišljanja o gradu kao o mjestu koje bi bilo u skladu s prirodom?

Program u RiHubu se sastoji od tri panela koji će odgovoriti na spomenuta pitanja:

Elsa Caudron, koordinatorica programa Priroda u gradu, BirdLife Francuska (LPO) i Boštjan Surina, biolog u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci govorit će o temi - Što je urbana bioraznolikost?  Koje su veze između prirode u gradovima, usluga urbanih ekosustava i blagostanja građana?, Saša Begović, stariji partner u Studiju 3LHD i Gorana B. Stipeč, voditeljica Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka – DAR, održat će panel Kako priroda može pomoći urbanistima i arhitektima da naši gradovi postanu održiviji?, Iva Šoštarić, suradnica za zaštitu prirode, Udruge Biom, BirdLife Hrvatska i Bia Gec, krajobrazna arhitektica iz KD Čistoća d.o.o. govorit će o temi - Kako građani mogu djelovati na lokalnoj razini kako bi zaštitili i nadzirali biološku raznolikost u gradovima?

Noć ideja (La nuit des idées) je inicijativa Francuskog instituta koja svake godine poziva sva mjesta kulture i znanja na pet kontinenata na zajedničko slavljenje slobodne razmjene ideja predlažući rasprave oko zajedničke teme. Ovogodišnja tema je Biti živ (Être vivant), a poziva na promišljanje o pitanjima ekoloških ravnoteža i odnosa čovjeka prema svijetu.

Rasprava je otvorena svima i održat će se na engleskom jeziku, a okupit će biologe, arhitekte i predstavnike francuskog i hrvatskog civilnog društva.