Riječki osnovnoškolci svojim kretanjem i igrom oživjeli Vrh Delte!

22.09.2014.

Naše ulice – naš izbor: aktivno i edukativno na Vrhu delte

I ove godine Grad Rijeka bogatim programom obilježava Europski tjedan kretanja - najrašireniju manifestaciju posvećenu održivoj mobilnosti. Promišljanje o aktivnom korištenju urbanih otvorenih prostora i vrednovanje ulica našeg grada stavljeni su u prvi plan ove akcije. Brojne edukativne i zabavne aktivnosti, uz anketiranje građana i poticanje na akciju, odvijat će se u razdoblju od 16. do 22. rujna.

U petak 18. rujna u periodu od 11 do 14 sati vrh Delte, prekrasni park kraj parkirališta Delta je dobio novo, aktivno edukativno ruho. Riječki osnovnoškolci su zajedno sa svojim profesorima dobili priliku provesti dio dana na otvorenom uz brojne zabavno edukativne sadržaje.

MUP Rijeka svoj prisutnoj djeci omogućio je da probaju kako je to pokušati hodati s „pijanim“ naočalama te demonstrirao proces uzimanja otisaka prstiju, tako da su svi mogli kući ponijeti suvenir s vlastitim otiskom prsta.

Udruga ŽMERGO pobrinula se za eko edukaciju o važnosti recikliranja te je organizirala košarku s otpadom kojeg je trebalo razvrstati u reciklažne kutije i pritom osvojiti nagradne magnete.

Kreativni tim eMOTIVE održao je nekoliko radionica iz područja NLP-a (neuro lingvističkog programiranja) i jačanja koncentracije pa su tako djeca s oduševljenjem izvodila vježbe pamćenja i ponavljanja.

Graditeljska škola za industriju i obrt dovela je i malo estetike u park i održala radionicu aranžiranja cvijeća i lišća kojom su se posebno oduševile djevojčice.

Gradsko kazalište lutaka pažnju djece privuklo svojom maskotom te lutkama koje su djeca mogla sama animirati.

Dok su se grupe izmjenjivale po radionicama djeca su se zabavljale i oslikavanjem pristupne rampe parku i unaprijed pripremljenim  „retro“ igrama kojima su se igrale njihove mame i bake kao što su „lastika“, „školice“ i preskakanje vijače.

Ovakav događaj omogućio je da djeca otvorene prostore grada osjete kao dio svoje pripadnosti i na neki način taj prostor prilagode sebi.