Knjiga "Rijeka – južni pol Srednje Europe" u Zrenjaninu

21.06.2018.

Najnovije izdanje o Rijeci Ervina Dubrovića predstavlja se na simpoziju o Banatu

Najnovija knjiga riječkog istraživača kulturne povijesti Ervina Dubrovića, Rijeka – južni pol Srednje Europe, predstavlja se 22. lipnja u Zrenjaninu, u sklopu 23. Međunarodnog simpozija Banat – povijest i multikulturalnost. Simpozij već duže od dva desetljeća organiziraju Zavod za kulturu vojvođanskih Rumunja i Sveučilište Eftimie Murgu iz Rešice u Rumunjskoj. Održava se naizmjenično u Rešici i u Zrenjaninu ili u Novom Sadu, okupljajući znanstvenike iz nekoliko susjednih zemalja.

U riječkom antikvarijatu Ex Libris u četvrtak, 26. travnja 2018. godine, predstavljena je nova knjiga riječkog povjesničara umjetnosti i kulture Ervina Dubrovića o riječkoj povijesti i znamenitim osobama posljednja dva stoljeća pod imenom „Rijeka, južni pol Srednje Europe“. Knjiga na 416 stranica u pet poglavlja govori o riječkim istaknutim osobama iz svijeta gospodarstva i poduzetništva, talijanskim i hrvatskim piscima, slikarima i arhitektima, njihovim djelima i vremenu u kojem su živjeli. Izdavač knjige je Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke.

Ervin Dubrović je ravnatelj Muzeja grada Rijeke i u radu simpozija sudjeluje već deseti put. Uglavnom to čini baveći se istraživački dodirima rumunjske i hrvatske te rumunjske i talijanske kulture, također prometnim vezama između Primorja i Banata u 18. i 19. stoljeću te iseljavanjem iz Banata  u Ameriku preko riječke luke.  Knjiga Merika, iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku 1880.-1914., kojoj je koautor i glavni urednik, prevedena je i objavljena na rumunjskom, a za nju je napisao dodatak posvećen iseljavanju iz Banata i Transilvanije.  Dubrović je za ovogodišnji Simpozij pripremio temu Nereo Ossoinack u Cluju (O prilikama u Rijeci i Riječaninu koji je doktorirao pravo na sveučilištu u Kolozsvaru – današnjem Cluj – Napoci).

Knjigu Rijeka – južni pol Srednje Europe predstavljaju u Zrenjaninu Ileana Ursu Nenadić i sam autor. Zanimanje za knjigu u Zrenjaninu dijelom je rezultat činjenice da je značajan dio njenih stranica posvećen temama zanimljivim, ne samo riječkoj, nego i tamošnjoj publici. Potvrđuju to poglavlja Trgovina između Primorja i Banata, te Putovi izvoza: Jadran ili Dunav? Dubrović u njima govori o prometnim putovima kojima je od Primorja prema unutrašnjosti bio transportiran ponajviše šećer, a u suprotnom smjeru žito, meso, duhan i drugi proizvodi, u čemu je riječka luka imala konkurenciju ruskih / ukrajinskih morskih luka poput Odese i Hersona.