Udruga Ajkula

06.08.2019.

Najavljeno 9. velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj – Krasno 2019

Autor: Smiljana Radović Lagator

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" u suradnji s udruženjem International police Association – Sekcija Hrvatska i Športskim društvom "Čopalj" od 8. do 15. kolovoza organizira 9. po redu Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna. Tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinijeti zahvalna svijeća koja se nosi duž cijelog Velebita u dužini većoj od 200 kilometara.

Foto: USPDR Ajkula
Foto: USPDR Ajkula


Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj organizira se u čast i slavu poginulim i preživjelim hrvatskim braniteljima, koji su sudjelovali u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

Projekt  ima i međunarodnu dimenziju, jer udruženje International police association – Sekcija Hrvatska svake godine poziva i hodočasnike iz drugih zemalja da im se priključe u hodočašću. Tako će ove godine u hodočašću sudjelovati i 50-ak mladih iz 25 država, koji u Hrvatskoj borave na međunarodnom IPA susretu.

Velebitsko hodočašće zahvale započinje u četvrtak, 8. kolovoza iz pravca Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve sv. Franje u Podpragu, gdje je spomen ploča sa imenima 51 poginulog hrvatskog branitelja, koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Prije polaska hodočasnika, župni svećenik služit će svetu misu te blagosloviti zahvalnu svijeću i hodočasnike.

Tijekom hoda od Tulovih greda do krajnjeg sjevernog dijela Velebita-Zavižana, odnosno do mjesta Krasno, hodočasnici će obići pozicije gdje su boravili tijekom Domovinskog rata i gdje se nalaze spomen-ploče poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i Specijalne jedinice policije Rijeka Ajkula te ostalim poginulim braniteljima.

Na višednevno Velebitsko hodočašće cijelom dionicom od Tulovih greda do Zavižana – Krasna pod vodstvom Aleksandra Zdjelara krenut će samo oni hodočasnici koji su psihofizički sposobni i spremni izdržati i prijeći ovu zahtjevnu dionicu, a za najtežu etapu, od Tulovih greba do Visočice, osam je prijavljenih.

Završno okupljanje svih koji žele biti sudionici 9. Velebitskog hodočašća Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2019.", započinje u srijedu, 14. kolovoza kada se organizirano odlazi na bdijenje u Svetište Majke Božje od Krasna. Svi sudionici hodočašća bit će sudionici zajedničkog mimohoda i procesije, koji će započeti na sam blagdan Velike Gospe, u četvrtak, 15. kolovoza u 9 sati od mjesta okupljanja u Krasnu.