RiHub

11.04.2019.

Najavljena nova Zelena radionicu "Sjemenske kupke i prirodna gnojiva"

Nova Zelena radionica u RiHubu održat će se u utorak 16. travnja, s početkom u 17 sati, a obrađivat će temu sjemenskih kupki i prirodnih gnojiva.

U prostorima bivšeg Bernardija osvanuo je novi kulturni centar RiHub. Kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, funkcija RiHub-a bit će povezivanje građanstva i kulturnog sektora Rijeke, te olakšavanje prijave i provedbe različitih građanskih projekata.

Poznata izreka kaže: „Što posiješ, to ćeš i požnjeti!“. Polaznici radionice naučit će sjemenu pružiti njegu, ojačati mu imunitet i upotrijebiti pravo prirodno gnojivo kojim nahraniti biljke i tlo. Priroda nam pokazuje smjerove, a mi ih moramo samo promatrati i primijeniti održive metode. Tlo poštujemo i sijemo zdravo sjeme da bismo ubrali zdravu hranu.

Voditeljica ove Zelene radionice je Ivana Keller, magistra inženjerka ekološke poljoprivrede i permakulturna dizajnerica. Voditeljica je vrtlarskih radionica na terapijskom vrtu u Viškovu i asistentica osobama s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama u udruzi DIP, Rijeka - Društvo za istraživanje i potporu. Dizajnira održive vrtove i sudjeluje u raznim zelenim projektima.

Svaka sjemenka je dobrodošla, a polaznici trebaju donijeti praznu staklenku i sjeme koje žele posijati.

Radionica je ograničena na 25 sudionika. Prijave su obavezne na e-mail rihub.info@rijeka2020.eu.

Zelene radionice u RiHubu osmišljene su kao poticaj lokalnoj zajednici na provođenje održivih društvenih i okolišnih projekata, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Radionice predstavljaju praktična druženja i razmjenu vještina s edukativnim karakterom, otvorene za sve zainteresirane građane. Obrađuju teme iz šireg polja ekologije i održivog življenja: uzgoj bilja, povrća i voća, permakultura, biodinamika, reciklaža, upcycling, uzgoj organskog sjemenja, očuvanje zelenila, sadnje i uzgoja kućnog bilja, zbrinjavanje i odvajanje otpada, osmišljavanja urbanih vrtova i sl.