Od 11. do 15. prosinca

06.12.2017.

Najavljena 22. humanitarna akcija Kapi života

Autor: Smiljana Radović Lagator

Od 11. do 15. prosinca Udruga studenata Medicinskog fakulteta FOSS MedRi po 22. put organizira humanitarni projekt Kapi života, koji uključuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi te mjerenje tlaka i šećera u krvi svim zainteresiranim građanima.

Projekt Kapi života usmjeren je na podizanje razine svijesti građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, važnosti redovitih kontrola kao što su mjerenje tlaka i šećera u krvi te na važnost i potrebitost dobrovoljnog darivanja krvi.

Tradicionalna akcija darivanja krvi u sklopu projekta Kapi života, u kojoj se svake godine prikupi stotinjak doza krvi, održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca od 9 do 13 sati u predvorju glavne zgrade Medicinskog fakulteta. Osim studenata i profesora Medicinskog fakulteta u Rijeci, akciji se svake godine odazove i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Osim dobrovoljnog darivanja krvi, projekt uključuje i mjerenja tlaka i šećera u krvi. Akcije će se održati od 12. do 14. prosinca od 9 do 13 sati, s time da će se u utorak, 12. prosinca akcija održati u šatoru ispred zgade HNK Ivana pl. Zajca, u srijedu, 13. prosinca građani će moći izmjeriti tlak i šećer na Jadranskom trgu, a studenti u predvorju glavne zgrade Medicinskog fakulteta, dok akcija završava u četvrtak, 14. prosinca u ZTC-u. Također, studenti će tom prilikom građanima demonstrirati „Basic Life Support“, osnovno održavanje života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, metodu spašavanja života prilagođenu i laicima, a ne samo medicinskom osoblju.

Uvod u ovogodišnje Kapi života je već zabava studenata Medicinskog fakulteta, koja će se održati u petak, 8. prosinca od 21 sat u šatoru postavljenom u dvorištu fakulteta. Cijena ulaznica na tradicionalnu Krvavicu, na kojoj nastupaju bendovi Dijagnoza i Night Express, jest 20 kuna.

Tagovi: