Sljedećih dana temperature će rasti

31.07.2017.

Najavljen toplinski val trajat će desetak dana, u Rijeci do 36°C

Autor: Radio Rijeka

S početkom novoga tjedna, na samome izmaku srpnja i prvim danima kolovoza, stigao je toplinski val koji meteorolozi najavljuju već neko vrijeme. I u Rijeci će biti vrlo vruće, ali temperaturni rekordi, čini se, barem zasad, nisu ugroženi. Upozorenje na moguće posljedice po zdravlje ipak vrijedi.

Suncobran, ljeto, vrućine

Riječka temperatura ovoga ponedjeljka u 8 sati bila je još uvijek ugodnih 25°C. Očekivana najviša današnja temperatura je na širem riječkom području između 30 i 34 stupnja. Sljedećih dana temperature će rasti, najavljuje meteorologinja Danijela Vlašić iz Pomorskoga meteorološkog ureda DHMZ-a u Rijeci. Izgleda da neće biti baš onako vruće kako su proteklih dana najavljivali neki mediji, barem ne u našem kraju - do otprilike 36°C.

Veći problem od dnevnih temperatura stvarat će nam - noćne. Tako je jer uobičajeni dnevni ciklus grijanja i hlađenja zraka i tla neće biti izražen, pa se najniže noćne i ranojutarnje temperature neće spuštati ispod 25 stupnjeva. I temperature mora, koje su jutros na Kvarneru bile između 25 i 26 stupnjeva, postupno će rasti, čak i do 28°C.

Ovaj toplinski val posljedica je jačega prodora toploga afričkoga zraka, koji je uvijek ljeti prisutan nad našim krajevima, ali sada se pomaknuo još nešto sjevernije, bliže nama. Razdoblje vrlo visokih temperatura potrajat će, prema sadašnjim prognostičkim materijalima, desetak dana.

Za danas do kraja dana očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme, popodne uz ponešto naoblake, ali bez oborina. Slično i sutra, samo još toplije i stabilnije. Puhat će slabi do umjereni vjetrovi, pa će i more uglavnom biti malo valovito.

Izgleda da će i nastavak kolovoza, kaže Danijela Vlašić, biti poprilično stabilan i vruć, ali temperature će svoj vrhunac ipak dosegnuti sljedećih dana. U svakom slučaju, važno je pridržavati se uputa za zaštitu od vrućine jer vrijeme kakvo nas čeka može za zdravlje biti vrlo opasno!