Dani darovitih učenika

15.03.2019.

Najavljen program prvog dana darovitih učenika u Rijeci

Bogatim edukativnim programom u Rijeci će u ponedjeljak, 18. ožujka, započeti petodnevno obilježavanje Dana darovitih učenika.

Program će započeti u 11.35 sati na Učiteljskom fakultetu u Rijeci (Sveučilišna avenija 6) predavanjem i radionicom za studente o izazovima u radu s darovitima, a nastaviti se stručnim skupom u 14.30 sati u Gradskoj vijećnici na temu „Poticanje potencijalno darovite djece i mladih“.

Predavači su: doc.dr.sc. Mojca Kukanja Gabrijelčič je docentica društvenih znanosti na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Primorskoj, Mag. Maruška Željeznov Seničar, doktorandica u području pedagogije (obrazovanje darovitih), Miona Majstorović Lemaitre,  profesor francuskog jezika i stručnjak za marketing sa završenim studijima na Sorboni i ESCP Europe biznis školi.

Stručni skup namijenjen je odgajateljima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, ravnateljima, stručnim suradnicima, roditeljima i ostalim zainteresiranim.

U podne će na Odjelu za matematiku Sveučilište u Rijeci (prostorija 0-355, Radmile Matejčić 2) započeti radionica Imaginary – čarobna matematika“ za učenike osnovne škole. Voditelji su: Bojan Crnković, Doris Dumičić Danilović, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Novak, Andrea Švob. U okviru ove radionice učenici će razgledati izložbu matematičkih slika, sudjelovati u interaktivnim demonstracijama igrajući se svjetlom i sjenama te stvarati svoje slike upotrebom jednostavnih računalnih programa i koristeći matematiku.

Na istom mjestu, u 14 sati, počinje radionica „Matematički tikovi s kartama“, također za osnovnoškolce, a vodit će je Bojan Crnković i Ivona Novak. Trikovi s kartama koji se oslanjaju samo na matematiku bez opsjena i posebnih rekvizita se nazivaju matematički trikovi s kartama. Trikovi su zabavni i fascinantni, ali su i korisni. Preko matematičkih trikova mogu se s lakoćom demonstrirati i naučiti matematički koncepti na kojima se zasniva pojedini trik. Za razliku od klasičnih mađioničarskih trikova, cilj ove radionice nije samo zabaviti već i naučiti sudionike kako se trikovi izvode i koji su matematički koncepti bili potrebni da bi izveli trik. Kroz igru učimo kritički razmišljati i otkrivati skrivene mehanizme zbog kojih jednostavni trikovi izgledaju nedokučivi na prvi pogled.

Za sudjelovanje na obje radionice prethodno se potrebno najaviti na math@math.uniri.hr  ili na 051/584-650 zbog ograničenog broja sudionika (do 20 sudionika).

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u 10 sati pod vodstvom Ive Volović i Irene Radoslav za djecu od 4. do 6. razreda osnovne škole počinje radionica „Šareni prozori“. Riječ je o jednoj u nizu radionica u sklopu izložbe Riječke (primijenjene) priče koju organiziraju studenti povijesti umjetnosti s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Kroz izložbu i kreativnu radionicu učenici će se baviti šarenim prozorima izrađenim u stilu vitraja.

Radi ograničenog broja sudionika (do 15) obavezna je prethodna najava. Kontakt za najavu: Andrea Samaržija, e-mail: cudotvornica@ppmhp.hr  ili na tel.051/213578

U Domu mladih Centar za poticanje darovitosti s početkom u 17 sati organizira pokaznu radionicu „Mali radoznalci“, namijenjenu djeci rane školske dobi, od 7 do 11 godina. Voditeljice su: Helena Žagar, psihologinja, Kristina Lalić, učiteljica, studenti volonteri Učiteljskog  fakulteta u Rijeci.

Cilj radionica je prezentirati na koji način, kroz svoje radionice, potičemo logičko rasuđivanje, interes za znanost i znanstveni način razmišljanja, razvijamo kreativnost, verbalnu fluentnost i socio-emocionalne vještine djeteta. Roditelji i djeca će imati priliku vidjeti i pitati voditelje radionica sve što ih zanima o radionicama te o potrebama i karakteristikama darovite djece. U radionici će se predstaviti didaktičke igračke koje proizvodi Linit design s  kojima će se djeca moći igrati.

Zbog ograničenog broja mjesta, obvezna je prijava na mail centarzadarovite@czpd.hr .

Radionica „Učini sve što možeš“ organizira se u 17 sati u OŠ Srdoči za 5. razrede. Voditeljica je psihologinja Nataša Buzarinov, koja će učenike poučiti da je u svakom trenutku dobro znati što žele. Učit će kako biti proaktivan, što znači preuzeti odgovornost za sebe i svoj život. Odgovornost je nešto što se uzima, a ne nešto što se dobiva. Reaktivne osobe čekaju da se nešto dogodi da bi potom reagirale na to.

Prijave na mail adresu  ossrdoci@gmail.com .

U Domu mladih za učenike od 1. do 4. razreda u 17 sati počinje likovna radionica Kreare šašare na kojoj će polaznici istraživati svoju kreativnost, potpuno slobodno se izražavati, mackati, packati, slikati, kreirati, redizajnirati… Voditeljica je Marijana Vargić.

Sve radionice su besplatne, prijave počinju 11. ožujka 2019.

Dani darovitih učenika u Rijeci ove se godine održavaju od 18. do 23. ožujka, a cjelokupni program dostupan je OVDJE.