Dani svetog Vida od 11. do 15. lipnja

08.06.2015.

Najavljen program obilježavanja Dana sv. Vida

Autor: Smiljana Radović Lagator

U organizaciji Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije od 11. do 15. lipnja u povodu Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke, pripremljen je bogat vjerski, kulturno-zabavni i sportski program. U sklopu tradicionalne manifestacije održat će se i svečana sjednica Gradskoga vijeća s dodjelom javnih priznanja Grada Rijeke, dok će se na sam blagdan sv. Vida održati procesija i središnje misno slavlje.

Najavljen program obilježavanja Dana sv. Vida

Ovogodišnji program manifestacije Dani sv. Vida uključuje desetak koncerata za sve ukuse i generacije, predstavljanje stvaralaštva polaznika dječjih vrtića, osnovnih škola i udruge umirovljenika, kao i desetak sportskih događanja, od koji je najveće 16. izdanje jedriličarske regate Fiumanka. Najsvečaniji trenutak programa u organizaciji Grada Rijeke svakako je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će dodijeliti 12 gradskih priznanja, između ostaloga i nagrade za životno djelo.

U sklopu Dana sv. Vida održat će se već tradicionalna Gastrofešta, manifestacija koju na sam dan zaštitnika grada organiziraju Turistička zajednica grada Rijeke i riječki ugostitelji koji će građanima dijeliti lignje na mornarski i štrudle. U partnerstvu s PIK-om Rijeka bit će pripremljena najveća riječka štrudla do sad, dužine čak 60 metara, a riječka tvrtka, u logu čijih proizvoda se nalazi i Katedrala sv. Vida, pripremit će i posebne slastice, cupcakes s trešnjama za djecu koja nose ime zaštitnika našeg grada. Naime, svake godine gradonačelnik priprema prijam za male Vidiće, a na ovogodišnjem susretu pozvano je više od 150 mališana.

Dane sv. Vida prati i prigodna prodaja, ove godine u nešto smanjenom obimu, posvećena isključivo suvenirima s certifikatom TZ grada Rijeke "Izvorno riječko" i "Osobita kvaliteta", prigodnim prehrambenim proizvodima te knjigama vezanima uz Rijeku.

Vjerski dio programa obilježava se u ozračju Godine obitelji i posvećenog života te 15. obljetnice postojanja Riječke nadbiskupije u novim granicama. Vjerski dio programa otvara iznošenje zastave sv. Vida i početak trodnevne duhovne pripreme 12. lipnja, a kako je kazao mons. Svažić, svaki je dan posvećen nekoj kategoriji vjernika, i to prvi dan mladima, drugi obiteljima, a treći članovima župnih pastoralnih vijeća i liturgijskim čitačima. Posljednjeg dana duhovne priprave svečanu večernju predvodi riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić, koji će tom prilikom predstaviti i spomen-knjigu "Grad u naručju sv. Vida", koja sadrži sve njegove nadbiskupske poruke u povodu blagdana sv. Vida. Ovogodišnja nadbiskupova poruka upućena vjernicima i svim ljudima dobre volje posvećena je temi postojanosti u življenju i svjedočenju svoje vjere.

Najavljen program obilježavanja Dana sv. Vida

Na Blagdan sv. Vida, 15. lipnja, uz redovne mise i misu na talijanskom jeziku, u 11 sati počinje svečana pontifikalna misa uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima.  Istoga dana, u 18 sati iz Katedrale prema Trgu Riječke rezolucije krenut će tradicionalna procesija, gdje će središnje misno slavlje predvoditi kadrinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u zajedništvu s nadbiskupom Devčićem i drugim biskupima.

Prvog dana trodnevnice, u petak, 12. lipnja nakon mise trodnevnice posvećene mladima, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se festival popularne duhovne glazbe Vidfest. Festival se po prvi puta održava u HKD-u, a novinu predstavlja i činjenica da će posjetitelji Festival, uz autorske pjesme izvođača, u revijalnom dijelu imati priliku uživati u popularnim duhovnim skladbama te izvedbama gostiju iznenađenja.

Dokumenti:
Program Dana sv. Vida 2015. (PDF, 600 kb)