Obilježavanje Međunarodnog dana volontera

03.12.2018.

Nagrade najboljim volonterima iz Rijeke i Primorsko-goranske županije u srijedu u HKD-u

Autor: Smiljana Radović Lagator

Povodom obilježavanja 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera, Udruga za razvoj civilnog društva SMART - Volonterski centar Rijeka, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija organiziraju svečanu dodjelu nagrade „Volonteri godine“ istaknutim volonterkama i volonterima s područja županije i grada. Svečanost će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018., u 14 sati, u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a pored najboljih volontera, nagradit će se i najbolji organizatori volontiranja te školski volonterski klubovi.

Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, obilježava Međunarodni dan volontera dodjelom nagrade

Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom posljednjih dvanaest godina dodjeljuje nagradu „Volonteri godine“, usmjerenu na veću vidljivost i prepoznatost volontera i volonterskog rada. Nagrade će dobiti po troje volontera s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Osim pojedinaca i pojedinki, udruga SMART nagradit će i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za dobru praksu uključivanja volontera, „Organizator volontiranja 2018.“. Od ove godine nagrađuju se i odgojno-obrazovne ustanove koje su se posebno istaknule u promicanju školskog volontiranja i uključivanju učenika i učenica u volonterske aktivnosti nagradom „Školski volonterski klub 2018.“.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5.12. Međunarodnim danom volontera s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterstva i volontera za razvoj društva. Volonterstvo je dobrovoljna aktivnost, prije svega sloboda izbora, a sloboda jest osnovna težnja ljudske civilizacije i obilježje demokracije.

Volontiranje donosi brojne koristi našem društvu, korisnicima volonterskih aktivnosti kao i samim volonterima. Ono jača solidarnost, povezanost i povjerenje unutar zajednice, utječe na veću zapošljivost i bolje zdravlje pružatelja i primatelja volonterskih usluga, doprinosi pozitivnim društvenim promjenama i razvija humanije društvo odgovornih građanki i građana.