Najavljen bogat vjerski program

10.08.2017.

Na proslavi Velike Gospe na Trsatu očekuje se 40 tisuća hodočasnika

Autor: Smiljana Radović Lagator

Za tisuće hodočasnika, koji će i ove godine 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je bogat vjerski program. Tog dana, s obzirom na velik broj hodočasnika, uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Tradicionalnu proslavu Velike Gospe na Trsatu najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, istaknuvši kako se i ove godine na najveći blagdan posvećen Majki Božjoj očekuje oko 40 tisuća hodočasnika.

Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u subotu, 12. kolovoza koju će predvoditi fra Darko Tepert, bibličar i profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Svaki dan trodnevice započinje marijanskom pobožnosti u 17,45 sati, a nastavlja se misom u 18,30 sati. Posljednjega dana trodnevne priprave, u ponedjeljak, 14. kolovoza u 20 sati, bit će održan koncert Mirjane Bobuš.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svetoj misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.

Na Trgu Viktora Bubnja bit će organiziran sajam, na kojem će se, između ostaloga, moći nabaviti sakralni suveniri te proizvodi našeg kraja.

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija.