Rijeka, 6. lipnja 2014.

06.06.2014.

Na plaži Kostanj podignuta Plava zastava

Autor: Smiljana Radović Lagator

Na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj podignuta je Plava zastava, a kako je taj simbol očuvanog i sigurnog okoliša podignut petu godinu zaredom, udruga "Lijepa naša" plaži je dodijelila Brončanu plaketu za kontinuirano održavanje standarda i ispunjavanja kriterija plaže s Plavom zastavom. Uz plažu Kostanj, Plavu zastavu i ove je godine dobila i plaža Ploče.

Plavu zastavu podignuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uz pomoć glavnih korisnika ove plaže – osoba s invaliditetom, a u svemu su im pomogla i djeca vrtića Zamet. U prigodnom programu sudjelovali su i učenici osnovnih škola Eugen Kumičić i Zamet.

Plaža Kostanj je i uoči ove sezone kupanja, koja je službeno započela 1. lipnja, uređena i pripremljena za kupače, za što je Grad Rijeka osigurao 238.602,50 kuna. Izveden je niz radova, pa su tako popravljena gazišta stuba za ulaz u more, kamene ploče sunčališta uništene djelovanjem valova i inox ograda zapadnog stubišta. Uređen je sanitarni čvor, a postavljeni su rampa, psihološke brane, plutajuća zaštitna brana, plažni tuševi i koš za košarku u moru. Došljunčan je dio plaže za djecu osobe s invaliditetom radi lakšeg pristupa moru.

Također, nabavljena je i postavljena dizalica za osobe s invaliditetom, u čemu je s 50 tisuća kuna financijski pomoglo i Ministarstvo branitelja s dodatnih 50.000,00 kuna. Sredstva su dobivena putem natječaja Ministarstva za sufinanciranje projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom.

Kako bi se zadržala dostignuta kvaliteta usluge na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, Grad Rijeka će u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna osigurati dežurstvo spasioca, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 50 tisuća kuna.

Plava zastava je međunarodni odgojno-obrazovni ekološki program čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom, a koji se provodi provodi u većini europskih država. Zastava se dodjeljuje za jednu godinu i mora se obnavljati na način da se svake godine moraju ispuniti određeni ekološki kriteriji i mjere. Koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Hrvatskoj je Udruga "Lijepa naša".

Plaža koja je nagrađena Plavom zastavom nosi međunarodno priznanje koje je u rangu ISO-norme. Plaža s Plavom zastavom je službeno određeno područje za kupanje, s najmanje jednom točkom za uzorkovanje vode. Plaža s Plavom zastavom mora imati objekte i standarde kako bi udovoljila kriterijima Plave zastave, te mora biti dostupna za nenajavljene inspekcije Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i Udruge "Lijepa naša".

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1