10 godina Astronomskog centra Rijeka

18.07.2019.

Na Korzu postavljena izložba o desetoj godišnjici postojanja Astronomskog centra Rijeka

Autor: Filip Brnelić

Astronomski centar Rijeka obilježava 10 godina postojanja, stoga je na postamentima na Korzu predstavljen rad ove ustanove s nastojanjem da se njeni sadržaji, edukativni programi i ostale aktivnosti približe građanima i turistima. Jedinstveni digitalni planetarij u Hrvatskoj te zvjezdarnica mogu se posjetiti tijekom cijele godine, uz brojna predavanja, filmski program i ostale događaje vezane uz popularnu znanost.

Na Korzu postavljena izložba o desetoj godišnjici postojanja Astronomskog centra Rijeka

Otvorenju izložbe nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović, direktor Rijeka sporta Igor Butorac i pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Renato Kostović.

„Astronomski centar je ukras u portfelju objekata pod našim upravljanjem, i još uvijek najveća investicija u tehničku kulturu u Hrvatskoj“, rekao je Igor Butorac, istaknuvši kako je ACR redoviti organizator i domaćin brojnih nagrađivanih programa, zabilježivši značajnu ukupnu posjećenost od 200 tisuća ljudi tijekom svog desetogodišnjeg rada.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je uspješan rad Astronomskog centra koji svojim sadržajem privlači Riječane i ostale posjetitelje, posebno ljubitelje astronomije, navevši kako je ACR postao nacionalno prepoznatljiva institucija.

Astronomski Centar Rijeka nalazi se na brdu Sv. Križ, starom arheološkom lokalitetu koje je zaštićen kao kulturno dobro. Centar je s radom krenuo u travnju 2009. godine nakon rekonstrukcije zvjezdarnice koja djeluje od 2001. godine, kada su u suradnji Grada Rijeke, Zajednice tehničke kulture Rijeka i riječkog Akademskog astronomskog društva u objekt ugrađeni teleskop i pokretna astronomska kupola.

Program u planetariju organizira i producira Rijeka sport, i to od utorka do subote kroz cijelu godinu, izuzev blagdanima, ponedjeljkom i nedjeljom, dok se program u zvjezdarnici provodi četvrtkom (u organizaciji Akademskog astronomskog društva Rijeka) i subotom (u organizaciji Rijeka sporta d.o.o.), ovisno o vremenskim prilikama.

ACR je prilagođen je za pristup i kretanje osobama s invaliditetom te ima omogućen pristup besplatnom internetu. Centar je dobitnik brojnih domaćih nagrada u turizmu i marketingu, a njegov planetarij dio je međunarodnog udruženja International Planetarium Society.

Više informacija o Astronomskom centru Rijeka možete saznati na web stranicama Grada Rijeke.