Preventivne aktivnosti za sigurniji početak školske godine

15.09.2015.

Na Korzu održana akcija „Sigurno u školu s HAK-om“

Autor: Damir Jevtić

Autoklub Rijeka već dugi niz godina u prvom tjednu škole provodi niz odgojno preventivnih aktivnosti pod nazivom "Sigurno u školu s HAK-om", kojima se sve sudionike u prometu želi upozoriti da su početkom nove školske godine djeca ponovo u velikom broju sudionici u prometu i da je stoga potreban povećan oprez.S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradanja, Autoklub Rijeka je razvio niz vlastitih prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da njima budu obuhvaćene sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od pretpostavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.

Akcijom „Sigurno u školu S HAK-om“ koja se 12. rujna 2015. godine održala na Korzu, obilježava se već 17 godina za redom početak školske godine s ciljem senzibiliziranja javnosti, a posebno vozača na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećanog opreza kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta. 

S početkom školske godine, kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju se polaznici prvih razreda pa je stoga nužna i edukacija roditelja kako bi pripremili djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i natrag. Policijska uprava primorsko-goranska tijekom mjeseca rujna provodi i akciju „Poštujte naše znakove“ u sklopu koje policijski službenici u zonama škola nadziru promet i sigurnost na cestama te drže predavanja prvašićima i njihovim roditeljima o osnovnim  pravilima  sigurnog sudjelovanja u prometu.

Na Korzu ispred Gradske ure djeca u dobi od 3 do 8 godina pokazala su svoje vještine u vožnji biciklima, rolama, romobilima te kroz druženje i zabavu naučila osnove sigurnog kretanja u prometu.