Astronomski centar Rijeka

18.03.2011.

Međunarodni dan planetarija

U Astronomskom centru Rijeka u subotu, 19. ožujka obilježit će se Međunarodni dan planetarija, a u utorak, 22. ožujka kreće novi proljetni program u planetariju, najavljeno je na konferenciji za novinare. Proljetni program posjetiteljima donosi novi film "Dotaknuti rub svemira" i stručno vođenu prezentaciju "Safari Sunčevim sustavom".

Planetarij

Novosti u Astronomskom centru Rijeka predstavila je Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka, dok se je Olja Dešić, producent, glazbenik, aranžer, osnivač škole pjevanja Vocal Studio Maraton osvrnuo na zanimljivo iskustvo sinhronizacije posljednjeg filma "Dotaknuti rub svemira".

 

Međunarodni dan planetarija
Drugu godinu za redom u subotu, 19. ožujka 2011. godine, obilježavat će se Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka. Na taj način Astronomski centar Rijeka pod okriljem Međunarodne udruge planetarija (International planetarium society - IPS) donosi međunarodnu manifestaciju u Hrvatsku, a koja se diljem svijeta obilježava od 1995. godine s ciljem popularizacije svijeta planetarija i udruživanja strukovnih institucija. Astronomski centar Rijeka postao je članom IPS-a, krovne strukovne svjetske organizacije koja broji oko 700 članova iz 35 različitih zemalja, u prosinca 2009. godine.
 
Astronomski centar Rijeka, koji ima jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj i šire, predvidio je program u planetariju, filmove i prezentacije u živo/show, koji će se nuditi tijekom cijelog dana za širu javnost i koji predstavljaju retrospektivu dosadašnjeg programa u planetariju.
 
Cjelodnevni program trajat će od 11 do 22 sata, a završit će s videoinstrumentalnim performansom u planetariju pod nazivom "Svemir i glazba". U slučaju lijepog vremena predviđa se program "Astrognozija", odnosno promatranje zvijezda na otvorenom. Posjetitelji će pritom moći vidjeti i zanimljivu izložbu "Kozmički ciklus" pokojnog slikara, Borisa Mardešića koji je izložbu krajem 2010.godine donirao Rijeka sportu, odnosno Astronomskom centru Rijeka.
 

 

Program Međunarodnog dana planetarija u Astronomskom centru Rijeka:

VRIJEME

PROGRAM

MJESTO

11:00–11:30

"Moj prvi pogled u nebo" – prezentacija

Planetarij

11:30–12:00

"Planetarij kao vremeplov" - stručno vodstvo

Planetarij

14:00–14:30

"Utrka do Zemlje" - film

Planetarij

14:30–15:00

"Planetarij kao vremeplov" - stručno vodstvo

Planetarij

16:00–16:30

"Dva mala komada stakla" - film

Planetarij

16:30–17:00

"Planetarij kao vremeplov" - stručno vodstvo

Planetarij

18:00–18:30

"Mala tijela Sunčevog sustava" - prezentacija

Planetarij

19:00–19:30

"Misija: Mars" - film

Planetarij

20:00–20:30

Vodič noćnim nebom: proljeće – prezentacija

Planetarij

21:00–21:30

"Svemir i glazba" – video intrumentalni performance i/ili vođena orijentacija po noćnom nebu (uz dobre vremenske uvjete)

Park ispred planetarija

 

Ulaz u planetarij na taj dan bit će prigodnih 10 kuna, a stručno vodstvo "Planetarij kao vremeplov" se ne naplaćuje.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Gornja Vežica