Poklon Ministarstva državne imovine

09.05.2019.

KBC Rijeka dobio dva stana za smještaj roditelja bolesne djece

Autor: Filip Brnelić

Potpisan je ugovor kojim su državni stanovi na Mlaci i Krnjevu ustupljeni na korištenje KBC-u Rijeka za potrebe roditelja djece koja borave u bolnici na Kantridi. Stanovi, koje je dodijelilo Ministarstvo državne imovine, služit će kao mjesto privremenog boravka roditelja najmlađih pacijenata Dječje bolnice Kantrida koji na liječenje dolaze izvan riječkog područja, što će obiteljima olakšati proces, kako s medicinske, tako i financijske strane.

KBC Rijeka dobio dva stana za smještaj roditelja bolesne djece

Ugovor su potpisali ministar državne imovine Goran Marić te ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac, a izvršena je i primopredaja ključeva dvaju stanova. Ovom prilikom Štimac je zahvalio Ministarstvu na pravovremenoj reakciji, navodeći povećan fokus javnosti na riječku pedijatriju posljednjih dana. „Kod liječenja malih onkoloških bolesnika važna je prisutnost roditelja, a ovaj potez koristit će mnogima budući da od 700 djece koja godišnje bivaju primana na odjele za hematologiju i onkologiju, čak oko 40% njih dolazi s otoka, iz Gorskog kotara ili izvan Primorsko-goranske županije“, rekao je Štimac.

„Nakon što smo saznali za problem, reagirali smo brzo i s radošću jer ovakve situacije moraju biti prioritetne budući da se radi o dobrobiti i potrebama teško oboljele djece“, rekao je ministar Goran Marić, naglasivši kako je cijela procedura dodjele stanova trajala manje od pet dana. Stanovi površine 28 te 42 kvadratna metra na Krnjevu i Mlaci trebali bi se opremiti i osposobiti za boravak u roku od mjesec dana, te će predstavljati novi standard u odnosu na dosadašnju praksu u kojoj su majka ili otac oboljelog djeteta često boravili i noćili u prostorima bolnice.

U ime Grada Rijeke potpisivanju je nazočio zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš koji je izrazio zadovoljstvo ovom primopredajom, kazavši kako su ova dva stana iznimno dobrodošla KBC-u koji kao perjanica zdravstva te vrh hrvatske medicine mora osiguravati vrhunsku zdravstvenu skrb za pola milijuna stanovnika koji gravitiraju Rijeci. Uz zahvale ministru i Vladi na osiguranju svih uvjeta za izgradnju nove bolnice na Sušaku, Ivaniš je zaključio: „Grad Rijeka dugi niz godina redovito pomaže i odgovara na zahtjeve KBC-a, a i u budućnosti ćemo sudjelovati u pomoći KBC-u u okviru naših mogućnosti, posebno kada su u pitanju djeca“. Događaju je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo dobru suradnju Vlade i riječkog KBC-a, navevši skorašnje pokretanje nove faze izgradnje bolnice na Sušaku.