Prihvaćena udružna tužba LGBT organizacija

04.10.2011.

Kastavski župnik kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

Županijski sud u Rijeci prihvatio je udružnu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurčevića iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu "zupnik.blog.hr".

Foto: Davor Zunic / CropixFoto: Davor Žunić / Cropix

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka "Beograski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj", objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., uvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima", "perverznima", "besramnim jadnicima", "osobama bolesnih usmjerenja", "nenormalnima", "perverznim i nastranim osobama".

Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u tiskovinama "Jutarnji list" i "Novi list", te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

Franjo Jučević je u siječnju ove godine proglašen krivim za "rasnu i drugu diskriminaciju" te je osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku  kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije podigli su prve udružne tužbe za diskriminaciju u RH – protiv Franje Jurčevića iz Kastva, predsjednika Dinama Zdravka Mamića i  predsjedinka Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. Dok je Županijski sud u Rijeci u razumnom roku ustvrdio diskriminaciju i proglasio Jurčevića krivim, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, za razliku od UEFE, nepravomoćno su oslobodile Markovića i Mamića krivnje za diskriminaciju i uznemiravanje, te je u tijeku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH.