EU pokreni se!

10.01.2012.

Javna tribina o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Autor: Grad Rijeka

U sklopu projekta "EU pokreni se!" u Gradskoj vijećnici održana je javna tribina o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, na kojoj su građani i predstavnici drugih sektora mogli saznati više o učincima pristupanja Europskoj uniji, u okviru čega su predstavljeni rezultati pregovora te sadržaj pristupnog ugovora.

Hrvatska zastava, Europska unija

Cilj tribine je informirati građane i predstavnike drugi sektora o učincima pristupanja Europskoj uniji, kako bi građani imali što više informacija važnih za donošenje relevantne odluke na referendumu o pristupanju Hrvatske EU koji će se održati 22. siječnja.

Sudionike tribine pozdravio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Udruge gradova RH, istaknuvši kako je prije referenduma važno raspolagati točnim i kvalitetnim informacijama o tome što nas očekuje u Europskoj uniji, koje su prednosti i nedostaci kao i o tome što nas očekuje ako ishod referenduma bude negativan.
"Ne sumnjam u rezultat referenduma – Rijeka je oduvijek bila grad otvorenih europskih promišljanja, za koji volimo reći da je u njemu Europa oduvijek stanovala, koji je sagrađen na istim vrijednostima na kojima se temelji i EU – antifašizmu, multietičnosti i multikulturalnosti," istaknuo je gradonačelnik Obersnel, napomenuvši kako se stanovnicima svih zemalja koje su ušle u Europsku uniju povećao životni standard te posebno istaknuvši mogućnosti za obrazovanje koje će se ulaskom u EU otvoriti mladim ljudima.

Udruga gradova, kojoj je na čelu, zalaže se za decentralizaciju javne uprave, na čemu posebno inzistira i EU, smatrajući kako se na razini jedinica lokalne i regionalne samouprave može na najbolji način odgovoriti na potrebe građana. Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako su najrazvijenije zemlje EU upravo one s najvišim stupnjem decentralizacije. 

O procesu pregovora govorio je Krševan Antun Dujmović iz Instituta za međunarodne odnose, dok je o sadržaju pristupnih pregovora govorila Adriana Vela iz tvrtke za poslovno savjetovanje "EU projekti". Stručnjaci za pitanja europskih integracija odgovarali su tijekom tribine i na pitanja građana.

Javne tribine održavaju se od 9. do 18. siječnja u šest hrvatskih gradova, a osim u Rijeci, tribine će ugostiti i Pula, Zadar, Osijek, Vinkovci i Koprivnica. Kako bi pozvali građane da u što većem broju izađu na referendum, u petak, 20. siječnja u Zagrebu će se održati završna konferencija projekta.

Tribine organizira konzorcij partnera projekta "EU pokreni se!" – Hrvatska udruga
poslodavaca, Udruga gradova RH, Hrvatski savez zadruga te medijski partneri 24sata i HINA, uz potporu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.