Udruga SMART

15.10.2018.

Izbor najboljih volontera, organizatora volontiranja i školskih volonterskih klubova

Autor: Smiljana Radović Lagator

Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka, u suradnji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, obilježava Međunarodni dan volontera dodjelom nagrade „Volonteri godine“ koja je usmjerena na veću vidljivost volonterskog rada. Uz nagradu pojedincima, Udruga SMART samostalno dodjeljuje i nagrade za organizatore volontiranja i školske volonterske klubove, kojima je cilj promocija kvalitetnih volonterskih programa sa smislenim aktivnostima, te dobre prakse uključivanja učenika, roditelja i volontera iz zajednice u volonterske aktivnosti unutar i izvan odgojno – obrazovnih ustanova.

Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, obilježava Međunarodni dan volontera dodjelom nagrade

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5.12. Međunarodnim danom volontera s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterstva i volontera za razvoj društva. Volonterstvo je dobrovoljna aktivnost, prije svega sloboda izbora, a sloboda jest osnovna težnja ljudske civilizacije i obilježje demokracije.

Volontiranje donosi brojne koristi našem društvu, korisnicima volonterskih aktivnosti kao i samim volonterima. Ono jača solidarnost, povezanost i povjerenje unutar zajednice, utječe na veću zapošljivost i bolje zdravlje pružatelja i primatelja volonterskih usluga, doprinosi pozitivnim društvenim promjenama i razvija humanije društvo odgovornih građanki i građana.

Kao i ranijih godina po objavljenom javnom pozivu za nominaciju kandidata za volontere godine, tročlana komisija sastavljena od predstavnika Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Udruge SMART će odabrati 3 volontera s područja grada Rijeke i 3 s područja Županije kojima će biti uručene nagrade za njihov volonterski angažman tijekom 2018. godine te će predstavnice i predstavnici SMART-a odabrati organizaciju koja će primiti nagradu "Organizator volontiranja 2018" odnosno ustanovu koja će primiti nagradu "Školski volonterski klub 2018“.

Natječaj je otvoren od 15. do 29. listopada 2018., do 15 sati (za osobno donošenje nominacija u ured SMART-a).

Detaljna uputstva za nominaciju s obrascima objavljena su na mrežnim stranicama Grad Rijeke.