Širenje Građanskog odgoja i obrazovanja

20.02.2018.

Istra preuzima riječki model građanskog odgoja

U sjedištu Istarske županije u Pazinu, danas je potpisan Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje između Grada Rijeke te Istarske županije i gradova Poreč, Rovinj, Pula, Umag i Pazin.

U sjedištu Istarske županije u Pazinu, danas je potpisan Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje između Grada Rijeke te Istarske županije i gradova Poreč, Rovinj, Pula, Umag, Pazin.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sporazum je potpisao s istarskim županom Valterom Felgom, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem, gradonačelnikom Umaga Viliem Bassaneseom, zamjenikom gradonačelnika Rovinja Kristijanom Damjanićem, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule lvirom Krizmanić Marjanović te pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Poreča Vesnom Kordić.

„Sve je više hrvatskih sredina koje uvode Građanski odgoj i obrazovanje i vjerujem da ćemo na taj način utjecati na provoditelje obrazovnih politika na razini države, kako bi građanski odgoj i obrazovanje postao dio redovnog nastavnog programa u hrvatskim školama,“ kazao je gradonačelnik Obersnel

Grad Rijeka je prošle školske godine u pete razrede šest osnovnih škola eksperimentalno uveo program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO), a ove je godine projekt proširen i na ostale zainteresirane škole. Također, u tijeku je i izrada novog priručnika za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se osigurao kontinuitet do kraja osnovne škole. Priručnik za pete i šeste razrede „Učenik građanin“ već je izrađen.

Temeljem ovog Sporazuma Grad Rijeka će, u svrhu provođenja ove suradnje i provođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama čiji je osnivač Istarska županija te gradovi Poreč, Rovinj, Pula, Umag i Pazin, ustupiti materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole na hrvatskom i talijanskom jeziku, pripadajuće mape te popratne Smjernice za provođenje priručnika namijenjenih učiteljima provoditeljima, bez naknade. Također, po izlasku iz tiska priručnika za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola, te pripadajućih Smjernica za provođenje tog priručnika namijenjenih učiteljima provoditeljima, i taj će materijal ustupiti Istarskoj županiji te navedenim gradovima, u slučaju da iskažu interes.

Gradonačelnik Rijeke Obersnel zahvalio se Istarskoj županiji i gradovima što su pokazali interes za uvođenjem izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u škole čiji su osnivači.

„Sve je više hrvatskih sredina koje uvode Građanski odgoj i obrazovanje i vjerujem da ćemo na taj način utjecati na provoditelje obrazovnih politika na razini države, kako bi građanski odgoj i obrazovanje postao dio redovnog nastavnog programa u hrvatskim školama,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, podsjetivši kako je Grad Rijeka ugovore kakvi su danas potpisani u Istarskoj županiji već sklopio s Gradom Siskom i Primorsko-goranskom županijom, a interes za uvođenjem ove izvannastavne aktivnosti pokazao je i Grad Čakovec.

Župan Flego ocijenio je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u deset istarskih škola ulaganjem u obrazovni sustav temeljen na očuvanju društvenih vrijednosti i njihovom prenošenju na nove generacije.

„Zahvaljujem se Gradu Rijeci na ustupljenim materijalima, koje ćemo oplemeniti specifičnim sadržajem prilagođenim našim potrebama“ kazao je župan Flego.

U istarskim školama će, po uzoru na riječki model biti provedena edukacija nastavnika, a nakon eksperimentalne provedbe programa, koja započinje iduće školske godine, u suradnji sa Sveučilištem Juraja Dobrile provest će se i evaluacija.

Prema riječima Patrizie Percan, pročelnice Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, interes za uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja iskazalo je preko 50 škola.

Gradonačelnik Pazina Krulčić kazao je kako je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja nastavak nastojanja Grada Pazina da kroz projekte poput participativnog budžetiranja obrazuje građane koji će aktivno sudjelovati u donošenju odluka.

Grad Rijeka se, s obzirom na to da rezultati raznih istraživanja pokazuju iste rezultate - nisku razinu participacije u zajednici, porast izražavanja ekstremnih i diskriminatornih stavova te nedostatak znanja i vještina potrebnih za život među mladima u Hrvatskoj, u želji da sustavno odgovori na ove probleme i krene u izgradnju boljeg društva, odlučio umjesto metode sanacije posljedica problema, orijentirati na prevenciju i uvesti Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u škole.

Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je preuzeo inicijativu, ne čekajući da se situacija na nacionalnoj razini promjeni i da se napokon napravi korak ka sustavnom uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u škole.