Od 18. do 24. veljače

15.02.2019.

Idući tjedan počinje još jedna Rijeka psihologije

U sklopu Tjedna psihologije, od 18. do 24. veljače u Rijeci i okolici održat će se još jedna Rijeka psihologije. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj popularizacija psihologije i promicanje njezinog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, tribina, promocija, debata, izložbi i znanstvenih kafića.

U sklopu Tjedna psihologije, od 18. do 24. veljače 2019. godine u Rijeci i okolici održat će se osma Rijeka psihologije koju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i drugi predstavnici sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj popularizacija psihologije i promicanje njezinog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, tribina, promocija, debata, izložbi i znanstvenih kafića.
Edita Stilin, Ines Jakovčić i Lana Golob

Rijeka psihologije provodi se po osmi put, u organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišnog savjetovališnog centra u Rijeci, Ri Psi Alumni kluba, Udruge studenata psihologije „Psirius“, Grada Rijeke, Društva psihologa PGŽ te Udruge SOS Rijeka -  centar za nenasilje i ljudska prava.

Rijeka psihologije ove nam godine donosi najbogatiji program do sada - više od 90 događanja na čak 59 lokacija u Rijeci i okolici, najavile su na konferenciji za medije Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora (Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra), mr. sc. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije i Lana Golob, predstavnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Od stresa do bajki

Kao i ranijih godina, psiholozi, studenti psihologije i drugi stručnjaci prezentirat će različite psihoterapijske pravce i neke specifične tehnike koje se koriste u terapijskom radu, razgovarati o određenim psihičkim poremećajima i problemima, roditeljstvu, partnerskim odnosima, razvoju djece i njihovim potrebama. "Kao i svake godine, gospodarstvenike pozivamo na osmu Konferenciju za gospodarstvenike, a imamo i aktivnosti za umirovljenike. Bavimo se stresom, zdravljem, emocijama, učenjem, glazbom, plesom, pričama i bajkama. Nekoliko je aktivnosti usmjereno na problematiku nasilja u mladenačkih vezama, a neke nude modele za kvalitetno provođenje vremena roditelja i djece", najavila je Ines Jakovčić.

U sklopu Tjedna psihologije, od 18. do 24. veljače 2019. godine u Rijeci i okolici održat će se osma Rijeka psihologije koju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i drugi predstavnici sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj popularizacija psihologije i promicanje njezinog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, tribina, promocija, debata, izložbi i znanstvenih kafića. Svoja znanja iz različitih područja psihologije moći ćete provjeriti u Escape roomu i u pub-kvizovima koji će se ove godine održati u Malom Lošinju i Rijeci. Studenti će nam prezentirati radove svojih istraživanja u Znanstvenom kafiću u Kavani Grad dok udruge, savjetovališta i institucije otvaraju svoja vrata i pozivaju građane na upoznavanje sa svojim uslugama.

Otvaranje Rijeke psihologije je u ponedjeljak, 18. veljače, u 18 sati u dvorani Zajednice Talijana u Rijeci (Circolo). Nakon pozdravnih govora gostiju, prof. dr. sc. Ingrid Brdar s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci održat će pozvano predavanje pod nazivom „Kako postati i ostati sretan?“.

Cjelokupni program i detalji manifestacije nalaze se na internetskim stranicama Rijeke psihologije. Svi programi su besplatni za sudionike, a namijenjeni su svim uzrastima, od djece do umirovljenika

Popularnost Rijeke psihologije iz godine u godinu raste, a samo lani je u raznim događanjima sudjelovalo više od 2.200 posjetitelja. "S obzirom na to da ove godine imamo najbogatiji program do sada, posjećenost bi mogla biti i veća, što samo pokazuje da je važnost i zanimljivost ove manifestacije itekako prepoznata", istaknula je Lana Golob.

Humanitarna akcija

Manifestacija Rijeka psihologije 2019. ima i humanitarni karakter - prodajom promotivnih materijala prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

U sklopu Tjedna psihologije, od 18. do 24. veljače 2019. godine u Rijeci i okolici održat će se osma Rijeka psihologije koju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i drugi predstavnici sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj popularizacija psihologije i promicanje njezinog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, tribina, promocija, debata, izložbi i znanstvenih kafića. Štandovi na kojima možete kupiti promotivne predmete sa zanimljivostima iz psihologije bit će postavljeni na dvije lokacije. Štand na Korzu (ispred zgrade bivše Hrvatske pošte) bit će otvoren svaki dan od 18. do 23. veljače od 10 do 14 sati, dok će u Zapadnom trgovačkom centru (ZTC) štand biti otvoren od 18. do 22. veljače od 16 do 20 sati, a 23. i 24. veljače (vikend) od 12 do 18 sati.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Primorsko-goranska županija, istaknula je pročelnica Edita Stilin, dodajući kako je raduje činjenica da se Rijeka psihologije proširila diljem županije, u čak 14 gradova i općina, čime je ispunjena njena želja od prije nekoliko godina.  

Projekt su financijski podržali Grad Rijeka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Filozofski fakultet u Rijeci i njegovi Odsjek za psihologiju te Centar za primijenjenu psihologiju, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Hrvatska psihološka komora, Zajednica Talijana u Rijeci, Prospekt, 3D2 visual i Tiskara Bat-print.