Nema revolucije bez solidarnosti!

15.02.2018.

I Riječanke poručile: Ne pristajemo biti sluškinje!

Na temu „Solidarnost protiv eksploatacije žena“ u Rijeci je 14. veljače obilježen V-day, dan tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Tako se u organizaciji udruga PaRiter i SOS Rijeka ispred HNK Ivana pl. Zajca kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine zaredom i Rijeka.

Na temu „Solidarnost protiv eksploatacije žena“ u Rijeci je 14. veljače obilježen V-day, dan tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Tako se u organizaciji Udruge PaRiter i SOS Rijeka ispred HNK Ivana pl. Zajca kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine zaredom i Rijeka.
Foto: press materijali

Organizatorice su naglasile važnost ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulske konvencije. Okupljeni su poručili da će ratifikacija Konvencije donijeti samo dobro svim građankama Hrvatske i da je rok da se to učini već odavno prošao te da neće odustati od podsjećanja na ovu temu te će i dalje zahtijevati od Vlade Republike Hrvatske da učini ono što je odavno obećala učiniti. Kao i žene u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima u Hrvatskoj, i Riječanke su poručile – Ne pristajemo biti sluškinje!

Na temu „Solidarnost protiv eksploatacije žena“ u Rijeci je 14. veljače obilježen V-day, dan tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Tako se u organizaciji Udruge PaRiter i SOS Rijeka ispred HNK Ivana pl. Zajca kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine zaredom i Rijeka.Prije samog plesa, kojeg je predvodila plesna skupina Flame, predstavnice udruga pročitale su neke od izjava koje se moglo čuti odnosno pročitati tijekom prethodne godine, a za koje smatraju da zaslužuju javnu osudu. Podsjetile su da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje te da svaka treća u žena u Europi tijekom svog života doživi ekonomsko nasilje od strane svog partnera te da je potrebna hitna analiza uzroka porasta nasilja među bliskim osobama i hitne promjene u sustavu prevencije i suzbijanju nasilja prema ženama.

Na kraju, središnja poruka koju su organizatorice poslale je da nema revolucije bez solidarnosti!