FOTOGALERIJA

11.05.2019.

"Hodač" i riječki orao u promociji taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu

Autor: Filip Brnelić

Subotnje jutro na Korzu poslužilo je za atraktivan program u najavi nacionalnog natjecanja za prikupljanje i selekciju taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu. Građani su se uz pomoć dizalice Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke mogli izbliza susresti s orlom na riječkoj uri kojem je preko očiju jedne glave stavljen povez, a na drugu glavu slušalice, simbol slijepoće te važan alat u učenju i razvoju slijepe djece.

Hodač i riječki dvoglavi orao u akciji promocije taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu

U akciji koju su organizirali Odjel za djecu oštećena vida i Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine, uz orla, riječki je „Hodač“ također dobio povez, ali i bijeli štap, neizbježno pomagalo svim osobama s poteškoćama u vidu.

Ravnateljica Osnovne škole Pećine Jasna Vukonić Žunič kazala je kako njihov Odjel za djecu oštećena vida pohađaju djeca iz cijele županije, gdje po prilagođenom programu i uz specijaliziranu opremu mogu brže, kvalitetnije i s više motivacije usvajati nova znanja. Pećinski Odjel ponovo je domaćin nacionalnog natjecanja odabira najbolje taktilne slikovnice koje je za sve pedagoške radnike, učitelje, odgajatelje, rehabilitatore, umjetnike i roditelje otvoreno do 15. svibnja. Taktilne slikovnice uz tekst na Brailleovom pismu karakteriziraju i reljefni i 3D objekti te jednostavne zagonetke . Odabrana djela natjecat će se u međunarodnoj konkurenciji natjecanja „Typhlo & Tactus“.

Adriana Katić, učenica Prve riječke sušačke gimnazije koja je kroz svoje osnovnoškolsko obrazovanje pohađala ovaj specijalizirani Odjel bila je prva koja se popela u vatrogasnu košaru. „Za mene su taktilne slikovnice i knjige bile vrlo važne u odrastanju, a potrebno ih je izraditi još više jer ih za sada nema dovoljno, pogotovo na hrvatskom jeziku“, rekla je Adriana. „Kod slikovnica je bitno da budu prepoznatljive i čitljive svim uzrastima, pa i maloj djeci, a ovom akcijom želimo osvjestiti građane Rijeke o njihovom značaju“, zaključila je Adriana, dodavši kako problem manjka taktilnih slikovnica nije jedini problem s kojim se susreću djeca oštećena vida, budući da i nezamjenjivi školski udžbenici na Brailleovom pismu često bivaju pripremljeni mjesecima nakon početka školske godine.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na web stranicama OŠ Pećine.