Najavljen skup inicijative "Građani i građanke Rijeke"

16.05.2018.

Hod za slobodu – hod za pravo svakog čovjeka da živi slobodu apsolutno svaki dan

Autor: Smiljana Radović Lagator

U subotu, 19. svibnja u 10 sati na Jadranskom trgu počinje „Hod za slobodu“, skup kojeg ad hoc građanska inicijativa „Građanke i građani Rijeke“ organizira kao reakciju na jačanje konzervativizma u društvu posljednjih nekoliko godina, a glavni povod je održavanje prvog "Hoda za život" u Rijeci. Kako su istaknuli predstavnici udruga i građana, "Hodom za slobodu" želi se poslati poruka da je Rijeka za pravo na slobodu svakog pojedinca, pravo na tjelesnu autonomiju te pravo na izbor u zajednici koju sami poželimo, a protiv nasilja i smanjivanja stečenih prava, među ostalim i prava manjina.

U subotu, 19. svibnja u 10 sati na Jadranskom trgu počinje „Hod za slobodu“, skup kojeg ad hoc građanska inicijativa „Građanke i građani Rijeke“ organizira kao reakciju na jačanje konzervativizma u društvu posljednjih nekoliko godina, a glavni povod je održavanje prvog

Inicijativu „Građanke i građani Rijeke“ čine pojedinci, građani okupljeni u udruge PaRiter, Filmaktiv, Kombinat, Ri Rock, Delta, Smart, Lori, SOS Rijeka, Liburnija Film Festival i Molekula, kao i Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

„Kad govorimo o rastu konzervativizma, možemo se osvrnuti na 2013. kada je grupa ljudi krenula na ograničavanje prava na brak istospolnim zajednicama, pravo žene na pobačaj se propitkuje od raznih 1990-ih, ali se zahuktalo od 2014. godine kad su počele molitve ispred bolnica i opstruiranje prava žena na prekid trudnoće, sad svjedočimo da su se okomili i na medicinski potpomognutu oplodnju te zaštitu žena od nasilja, a kako stvari stoje, uskoro će krenuti prema pravima manjina,“ kazala je Marinella Matejčić iz Udruge PaRiter.

Osim kao reakcija na „Hod za život“, građanska inicijativa „Građanke i građani Rijeke“ proizišla je i kao reakcija na skupljanje potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije, koji se prikupljaju unatoč zabrani Grada Rijeke da se potpisivanje organizira na javnim površinama, ali i inicijativu koja prikuplja potpise za referendum kojim se želi ograničiti prava nacionalnih manjina.

"Ovo nije Hod za slobodu koji će biti kontra Hoda za život, nego i hod za svu slobodu i ona prava koje već imamo, kao i prava za koja bi se trebali boriti, a bez da moramo braniti prava koja smo stekli odavno. Ovo hod za slobodu svih nas, da živimo u toj slobodi i da živimo slobodu apsolutno svaki dan“, poručila je Iva Davorija iz udruge PaRiter, dok je Marin Lukanović naglasio kako se inicijativa ne želi ukinuti ničija prava, prateći maksimu da je prostor naše slobode onoliko velik koliko ne ugrožava slobodu drugoga.

Osvrnuvši se na izvješće protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europske komisije, koje je upozorilo na to da se u javnom prostru u Hrvatskoj sve više širi govor mržnje, posebice prema manjinama, te da jača nacionalizam, i to osobito među mlađom populacijom koja sve više veliča ustaški i fašistički režim, Tea Mičić Badurina kao predstavnica građana i građanki, istaknula je kako je za Vlada dobila kritiku zbog neadekvatnog odgovora na bujanje fašizma u zemlji.

„Budući da od hrvatske Vlade ne možemo očekivati jasne poruke protiv širenja mržnje, ne preostaje nam ništa drugo nego da preuzmemo stvar u svoje ruke i da jasno kao građani ove države stanemo u borbu za ljudska prava i slobode. Rijeka je i ovog puta pokazala da je bila i ostala na braniku demokracije te da je grad koji živi različitost, ravnopravnost i toleranciju,“ kazala je Tea Mičić Badurina.

Podršku inicijativi dali su i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević te performerica Vlasta Delimar, koja je istaknula kako je bilo prirodno da se pridruži inicijativi, budući da svoj hod za slobodu prakticira već gotovo 40 godina.

Intendant Blažević je istaknuo kako Vlasta Delimar, živuća legenda hrvatskog ženskog performansa i performansa uopće, u Rijeci boravi u sklopu dogovora o suradnji s HNK Ivana pl. Zajca. Istaknuo je kako se kazalište, koje je izraslo iz ideja tijela, slobode i eksperimenta, kao glavnih pojmova vezanih uz performans, danas kao umjetnička forma pritiskom konzervativnih struja pokušava svesti na neke druge ideje. Podsjetio je kako podršku ovoj inicijativi smatra svojevrsnim nastavkom nedavno izvedene trilogije Veridijevih opera nastalih prema Shakespearovim dramama, posvećenih ženskom rodu.
„Treći razlog što sam se pridružio ovoj inicijativi je taj što kao otac mlade žene od 21 godine. Imam potrebu zabraniti svima da se bave njezinom slobodom, tijelom i njezinom željom da bude što god ona želi“, poručio je Blažević.

Pored Blaževića i Delimar, podrška inicijativi „Građanke i građani Rijeke“ dolazi iz cijele Hrvatske te su je putem video priloga koji se mogu pogledati na Facebook stranici Hoda za slobodu podržale mnoge druge osobe iz javnog života, poput glumaca Alena Liverića i Jana Kerekeša, Indexove kolumnistice Andree Andrassy, pjevačice i televizijske voditeljice Ide Prester te brojnih građanki i građana, među kojima je i Bojana Guberac koja je bila jedna od posljednjih beba rođenih u vukovarskoj bolnici prije pada Vukovara 1991. godine.

Organizatori su uputili poziv građanima da ih podrže donacijama za troškove organizacije (naknade za površinu, zaštitne ograde, tiska materijala i sl.) putem doniralice Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost ili malih kasica sakupljalica postavljene u Morskom prascu, Malom Rocku, Book Caffeu Dnevni boravk i Dallas Music Shopu te u Opatiji u Caffe baru Eugenian i Skalinada.

Skup započinje u 10 sati na Jadranskom trgu, odakle će se kolona uputiti prema zgradi Radija Rijeke, gdje je predviđen glazbeni program i obraćanja govornika.

Tagovi: