priručnik pisan jednostavno i lagano

21.09.2010.

HCK predstavio novi priručnik za prvu pomoć

Hrvatski crveni križ (HCK) predstavio je danas novi Priručnik za pružanje prve pomoći za kandidate za vozače i sve sudionike u prometu autorice Žarke Rogić u nakladi od 20 tisuća primjeraka.

Crveni kriz

Izvršni predsjednik HCK-a Nenad Javornik naglasio je da će iz ove publikacije učiti kandidati za polaganje vozače na ispitima iz prve pomoći naglasivši da je taj priručnik pisan jednostavno i lagano te da mu je i cijena od 20 kuna vrlo pristupačna.

Istaknuo je veliku važnost pružanja prve pomoći unesrećenim osobama do dolaska hitne medicinske pomoći i ne samo ozlijeđenima u prometnim nesrećama. Rekao je da svjetska iskustva govore ako je pet posto stanovništva zemlje osposobljeno za pružanje prve pomoći, opća sigurnost te zemlje raste za 40 posto. Javornik je dodao da su i danas djelatnici Crvenog križa na području koje je ugroženo poplavama te da nisu imali još hitnih intervencija dodavši da će Crveni križ kada se voda povuče pomoći na razne načine, humanitarnom ili tehničkom pomoći.

Predsjednik HCK Josip Jelić naglasio je da liječnici se često susreću s slučajevima da je nekom mogao biti spašen život samo da mu je prije dolaska hitne medicinske pomoći pružena prva pomoć na mjestu nesreće.

Istaknuo je važnost ove publikacije rekavši da bi i mnoge obitelji trebale imati ovakvu publikaciju u svojim domovima za slučaj ako se nekom u obitelji dogodi kakva nezgoda.

Autorica knjige Žarka Rogić istaknula je da je priručnik pisan po naputcima Europskog referalnog centra za pružanje prve pomoći te da joj je namjera bila napisati jednostavan, sažet priručnik te zahvalila svima na pomoći u pisanju i izdavanju ovog priručnika.

Novi priručnik zamijenit će stari nakon 13 godina korištenja a u njemu su u 13 poglavlja i na oko stotinjak stranica opisani postupci pružanja prve pomoći ozlijeđenima, kako u prometnim nesrećama tako i u nekim drugim situacijama poput gušenja, trovanja, moždanog i srčanog udara i sl.