FOTOGALERIJA

12.07.2017.

Greenpeaceov brod „Rainbow Warrior III” u Rijeci: kampanja protiv plastike za jednokratnu upotrebu

Autor: Ana Sušić

U sklopu mediteranske turneje „Više Mediterana, manje plastike“, Greenpeaceov brod „Rainbow Warrior III“ stigao je u Rijeku kako bi se upozorilo na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu.

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III u Rijeci

Kako iz Greenpeacea upozoravaju, najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, obzirom da se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. Tako su u Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura.

Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sada pluta 1455 tona plastike, a većina iste, čak 80%, dolazi u oceane i mora s kopna. Kako bi se razgradila, treba joj stotine godina.

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III u RijeciGreenpeace poziva građane da i danas posjete i razgledaju Brod uz organizirano vođenje, i to od 16 do 18 sati, kako bi saznali više o ovoj kampanji i potpisali peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Inače, Greenpeaceov brod u Rijeku je stigao u ponedjeljak, 10. srpnja, na 32. obljetnicu miniranja i potapanja prvog broda „Rainbow Warrior“. Taj je brod potopljen od strane francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada se prosvjedovalo protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox, koji se danas susreo sa zamjenikom gradonačelnika Filipovićem.

Kapetan Willcox objasnio je kako je „Rainbow Warrior III” već posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace provodio istraživanje mora, a danas u večernjim satima isplovit će iz Rijeke prema južnodalmatinskim otocima, gdje će u suradnji sa znanstvenicima iz Društva za istraživanje mora – 20000 milja dokumentirati onečišćenje plastičnim otpadom. Iz Jadrana, Brod dalje odlazi za Grčku i Bugarsku.