S gradonačelnikovog kolegija

22.12.2017.

Gradsko vijeće jednoglasno protiv kupnje većinskog paketa dionica HNK Rijeke

Autor: Smiljana Radović Lagator

Gradsko vijeće poduprlo je prijedlog gradonačelnika o odbijanju iskorištavanja prava prvokupa 58 milijuna kuna vrijednih udjela koje zaklada Social Sporta iz Nizozemske ima u Hrvatskom nogometnom klubu Rijeka. Nakon što se završi postupak prodaje većinskog paketa, Grad Rijeka će dio svojih dionica ponuditi na prodaju navijačima.

Predstavljen trening kamp i zamjenski stadion

Godine 2012. sva dugovanja kluba prema RH prenesena su na Grad Rijeku u vidu vlasničkog udjela, a u procesu privatizacije Grad je prodao 70% udjela zakladi, zadržavši kontrolni paket dionica.

„Nakon pet godina uspješne suradnje, Social Sport se odlučio povući iz Hrvatske te poslao ponudu za prodaju svog udjela Gradu Rijeci, koji prema sklopljenom sporazumu ima pravo prvokupa. Predlažem da odbijemo ponudu, čime ćemo otvoriti mogućnost da Social Sport udjel proda drugim zainteresiranim partnerima,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodajući da je, prema njegovim saznanima, za kupnju zaineresirana tvrtka Teanna iz Londona, koja se nalazi u vlasništvu obitelji predsjednika kluba Damira Miškovića.

Gradonačelnik je podržao prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Čordaševa, koji je u ime kluba Akcija mladih-Živi zid predložio da Grad Rijeka zadrži kontrolni paket od 25 % plus jednu dionicu, a da ostatak ponudi navijačima, što bi se omogućilo tek kad se provede postupak prodaje većinskog paketa. Podsjetio je kako je i sam, u trenutku potpisivanja ugovora sa Social Sportom najavljivao prodaju dionica navijačima. Također je kazao kako je hvalevrijedna ideja da se tako namaknuta sredstva iskoriste za financiranje klubova, no upozorio je kako se sredstva od prodaje dionica mogu koristiti samo za otplatu dugova. Sredstva od prodaje dionica mogu se koristiti za namirenje dugova, a dio prihoda koji se na taj način oslobodi onda se može namijeniti sportu.

Nezavisni vijećnik Marinko Koljanin, koji je u vrijeme potpisivanja sporazuma sa Social Sportom bio sportski direktor HNK Rijeke, istaknuo je kako bi bilo neprihvatljivo da neka jedinica lokalne samouprave pokuša kupiti profesionalni nogometni klub.