Praizvedba GKL-a Rijeka

26.09.2017.

Gradsko kazalište lutaka otvara sezonu praizvedbom "Divmali grad" Olje Lozice

Praizvedbom predstave "Divmali grad" autorice Olje Lozice, utemeljene na kastavskim i liburnijskim legendama, u petak, 29. rujna, otvorit će se nova sezona riječkoga Gradskog kazališta lutaka, najavljeno je na konferenciji za medije.

Praizvedbom predstave

Predstava je inovativni projekt koji spaja nastup glumaca i korištenje snimljenih igrano-animacijskih videosekvenci. Ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da će predstavom započeti ciklus predstavljanja neobične i relativno  nepoznate baštine ovoga kraja, ali i drugih dijelova Europe.

"Vrijednost ove predstave je u spoju priče stare stotinama godina, porijeklom iz kastavskoga i liburnijskoga kulturnog kruga te u korištenju suvremenih digitalnih tehnologija", rekla je ravnateljica Gradskog kazališta.

"Divmali grad" govori o divovima koji žive u susjedstvu Grada sretnih ljudi, koji bahato požele izgraditi dvorac ne birajući sredstva i zanemarujući dobrosusjedske odnose koje su njegovali sa slabijim i manjim susjedima, no zaboravljaju da u slučaju opasnosti moraju potražiti pomoć od onih koje su zanemarili.

Autorica predstave i redateljica Olja Lozica rekla je da su se na tu priču odlučili istražujući legende toga kraja, a temelje priče, dodala je, nadogradili su pomoću etnografske studije "Kastavština" Ede Jardasa. Dramaturg Matko Botić rekao je da izazov bio kako povezati igrano-animacijske sekvence s glumom uživo da se postigne koherentna cjelina.

Autor videomaterijala, oblikovatelj projekcije i svjetla je Ivan Lušičić Liik, a Botić je i skladatelj. Scenografkinja i autorica likovnih rješenja je Lara Badurina, a glumci su Almira Štifanić, Damir Orlić, Andrea Špindel i Vanja Jovanović. U snimljenim materijalima sudjeluju gotovo svi članovi ansambla riječkoga Gradskog kazališta lutaka.

Predstava je namijenjena djeci u dobi iznad četiri godine, a zanimljiva može biti i starijoj djeci te mladima i odraslima.