Dani vizualne umjetnosti

09.08.2018.

Gradina no limit ove godine nadahnuta trsatskim zmajevima

Dani vizualne umjetnosti i kulture ove će se godine održavati u sklopu Ljeta na Gradini od 9. do 12. kolovoza, a u nedjelju će se održati i završna prezentacija s početkom u 19.00 sati. Umjetnice i umjetnici inspiraciju će potražiti u poznatim trsatskim zmajevima, točnije – baziliscima koji su simbol Trsatske gradine te kriju jedinstvenu i posebnu priču.

Zmajevi i bazilisci su mitska bića koja izgledom međusobno vrlo nalikuju. O njima postoji puno legendi, no često ne znamo koje su njihove međusobne razlike.

Umjetnost koja nema granice lajtmotiv je ove višednevne umjetničke intervencije na Trsatskoj gradini koja se svake godine održava u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka.

Dani vizualne umjetnosti i kulture svakog Ljeta na Gradini okupljaju umjetnice i umjetnike koje karakterizira interes za različita polja umjetničkog stvaralaštva – od slikarstva, kiparstva, umjetničkih performansa i fotografije. Kroz nekoliko dana, Trsatska gradina postaje svojevrsna muza te umjetnicima služi kao inspiracija iz koje crpe ideje za stvaranje umjetničkih djela različitih formi, tehnika i oblika. Stvarajući na jedinstvenom prostoru Gradine, umjetnici imaju priliku iskoristiti čari ovog magičnog prostora kaštela, dok posjetitelji mogu svjedočiti umjetnosti u procesu stvaranja.

Ove godine na manifestaciji sudjeluju Tatjana Masterl koja će stvarati u tehnici tuš na papiru, Istog Žorž će se predstaviti kroz fotografiju, Robert Mijalić će koristiti akril na platnu te Zrinka Kralj koja će stvarati u tehnici akvarel na platnu.