PU primorsko-goranska

29.06.2016.

Građani oprezno: Čuvajte novčanike!

Autor: PU Primorsko Goranska

Tijekom ovog tjedna policija je zaprimila pet dojava građana kojima su otuđeni novčanici. Bez svojih novčanika građani su ostali u dva navrata na području Mošćeničke Drage, gdje su novčanici otuđeni iz vozila i iz ugostiteljskog objekta, zatim u dva navrata u trgovinama u središtu Rijeke te na opatijskoj plaži.

Plaža, more

Osim novčanika otuđen je i novac, osobne isprave i bankovne kartice te drugi predmeti. U jednom od ovih slučajeva počinitelj je otuđenom karticom podigao novac na bankomatu čime je vlasnici pričinio dodatnu materijalnu štetu. Ovim kaznenim djelima oštećeno je četvero hrvatskih državljana, starosti između 34 i 65 godina te 54-godišnji državljanin Slovenije.  Sveukupna materijalna šteta je oko 22. 0000 kuna.

U cilju prevencije ove vrste kaznenih djela građanima preporučamo da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, i to posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Podsjećamo kako je počinitelju kaznenog djela dovoljan samo trenutak nepažnje vlasnika.

Isto tako, i ovom prilikom podsjećamo građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili ga zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.