FOTOGALERIJA

12.10.2017.

Foto đir: Rijeka dobila prve pametne autobusne stanice u Hrvatskoj

Autor: Smiljana Radović Lagator

Građanima Rijeke i sve brojnijim turistima od danas su na raspolaganju dvije pametne autobusne stanice koje nude niz funkcionalnosti za efikasnije i ugodnije iskustvo korištenja javnog gradskog prijevoza, kao i mobilna aplikacija Pametne autobusne stanice Rijeka pomoću koje je moguće u realnom vremenu pratiti kretanje autobusa u Rijeci.

Pametna autobusna stanica (1)
Foto: Ivica Nikolac

Dvije autobusne stanice, jedna u Trpimirovoj ulici (kod Riječkog nebodera) i jedna na Žabici (u Ulici Riva), prve takve vrste u Hrvatskoj, predstavljaju tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti, a u pozadini cijele priče stoji šestomjesečni pilot-projekt Grada Rijeke u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom te gradskim tvrtkama Smart RI, Autotrolej i Rijeka promet.

Pametna autobusna stanica (1)Putniku je na stanici putem displeja na raspolaganju pregled voznog reda i mape autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa. Rješenje se temelji na tehnologiji Interneta stvari, a prikuplja podatke Autotroleja te prikaz s ukupno 12 gradskih kamera Rijeka prometa.

Budući da je stanica ujedno i u funkciji hotspota, putnici dok čekaju prijevoz imaju mogućnost pristupa internetu preko HT-a, a zahvaljujući solarnim panelima koji stanicu opskrbljuju energijom te integriranim rješenjima ostalih partnera, omogućeno im je i bežično punjenje pametnih telefona, prijenosnih računala te ostalih elektroničkih uređaja za osobnu primjenu tj. gadgeta. Senzor postavljen na pametnim autobusnim stanicama mjeri temperaturu i vlažnost zraka, a u narednim fazama projekta očekuje se i dodatna integracija informacija o kulturnim događanjima te promotivnim ponudama, kao i rješenja koja se tiču sigurnosti samih putnika.

Mobilnu aplikaciju "Pametne autobusne stanice Rijeka" moguće je besplatno preuzeti u trgovinama Google play i App Store, a dostupna je i putem QR koda koji se nalazi na promotivnim materijalima te displeyu dviju pametnih stanica.