FOTOGALERIJA

15.03.2019.

Foto đir: Počeli radovi na izgradnji Dječje kuće u kompleksu Benčić

Autor: Smiljana Radović Lagator

Početkom tjedna započeli su radovi na uređenju još jednog objekta u sklopu kompleksa Benčić – prenamjeni tzv. Ciglene zgrade u Dječju kuću. Prva takve vrste u Hrvatskoj, dječja kuća ugostit će niz programa namijenjenih djeci do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Početkom tjedna započeli su radovi na uređenju još jednog objekta u sklopu kompleksa Benčić – prenamjeni tzv. Ciglene zgrade u Dječju kuću. Prva takve vrste u Hrvatskoj, dječja kuća ugostit će niz programa namijenjenih djeci od 0 do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kn, a radove izvodi tvrtka ING-GRAD.

Pri rekonstrukciji Ciglene zgrade u Dječju kuću, primarno će se ukloniti sve osim četiri vanjska zida, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu. Vanjski zidovi, koji se zadržavaju, temelje se na postojećim temeljima.

Kroz prizemlje do krova (terase) predviđaju se novi armiranobetonski zidovi. Na dijelu krova bit će terasa s izlazima te s natkrivenim i otvorenim prostorom. Projektom će se zadržati pročelje zgrade, te se planira obnova fasade i žbuke prema izvornom sastavu i pigmentu. Prozori će biti zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora.

Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru daje tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, s više staklenih otvora na sebi. Na vrhu, budući da izlazi na krov, kroz njega ulazi svjetlost i raspršuje se zgradom kroz spomenute staklene otvore.

Na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.