FOTOGALERIJA

29.10.2019.

Foto đir: Na Korzu obilježen Svjetski dan moždanog udara

Autor: Angela Maksimović

U povodu 29. listopada, Svjetskog dana moždanog udara, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka provela je na Korzu javnozdravstvenu akciju.

undefined

Klinika za neurologiju u suradnji s učenicima i nastavnicima Medicinske škole u Rijeci, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, organizirala je niz aktivnosti s ciljem upozoravanja javnost na čimbenike rizika od moždanog udara, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanje zdravog načina života.

Uz edukativna predavanja, organizirano je i mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, izračun individualnog rizika od moždanog udara te edukacija o prehrani i zdravom načinu života.

U bolnicu na prve simptome

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Simptomi moždanog udara su iznenadna utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor.

undefinedVrlo je važno doći u bolnicu čim ovi simptomi nastupe jer se tada oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Tromboliza se može primijeniti unutar 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija unutar 6 sati od početka simptoma moždanog udara.

Osim što se može liječiti, moždani udar se može i prevenirati zdravim prehrambenim navikama, redovitom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i umjerenom konzumacijom alkohola, smanjenjem stresa te kontrolom čimbenika rizika (povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, srčane bolesti, šećerna bolest, pretilost te uzimanje oralnih kontraceptiva).

Predavanja za djecu

Predavanja u sklopu obilježavanja održali su dr. sc. David Bonifačić, dr. Iva Milas, dr. sc. Slavica Kovačić  i dr. Anja Babić. Uz predavanja za odrasle, o simptomima i prepoznavanju moždanog udara, educirala su se i djeca iz osnovnih škola, jer upravo oni najčešće interveniraju i prepoznaju prve simptome kod svojih starijih ukućana.

Više informacija o prevenciji i liječenju moždanog udara može se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara.