FOTOGALERIJA

18.09.2018.

Foto đir: Lajavci dobili novi park, uređeno i Groblje kućnih ljubimaca

Autor: Smiljana Radović Lagator

Na području Lukovića Grad Rijeka uredio je postojeće Groblje kućnih ljubimaca u okviru kojeg je uređen i novi park za pse. Groblje i park danas su obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat te pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević sa suradnicima.

Na području Lukovića Grad Rijeka uredio je postojeće Groblje kućnih ljubimaca u okviru kojeg je uređen i novi park za pse.

Groblje kućnih ljubimaca u Rijeci je formirano početkom 20. stoljeća i služilo je za ukapanje kućnih ljubimaca, no danas je zbog odredbi Zakona o veterinarstvu zatvoreno.
„Kad je Zakon o veterinarstvu zabranio ukapanje kućnih ljubimaca, brigu o groblju preuzeo je Grad Rijeka. Groblje želimo predstaviti i kao riječku atrakciju, budući da je malo takvih groblja u Europi,“ kazao je gradonačelnik Obersnel prilikom obilaska groblja.

Na području Lukovića Grad Rijeka uredio je postojeće Groblje kućnih ljubimaca u okviru kojeg je uređen i novi park za pse.Gradonačelnik Obersnel i pročelnica Miličević najavili su kako će Grad Rijeka razmotriti mogućnost ponovne sahrane kućnih ljubimaca, ali na način da se, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, ukopa urna s pepelom.

Uloženo 190 tisuća kuna

U uređenje parka za pse i Groblja kućnih ljubimaca Grad Rijeka uložio je 190 tisuća kuna.

Površina groblja je očišćena i hortikulturno uređena. Također, djelomično je uređena i pošljunčana staza koju zbog nepravilno raspoređenih grobova nije bilo moguće urediti u cijelosti odnosno do svakog groba.  Izvedena je i betonska pristupna staza koja vodi do popločanog trga na kojem su postavljene klupe i fontana za pitku vodu.

Na području Lukovića Grad Rijeka uredio je postojeće Groblje kućnih ljubimaca u okviru kojeg je uređen i novi park za pse.Uz južni dio groblja, uzdužna travnata površina je uređena kao park za pse, sedmi po redu u Rijeci. Park je opremljen s dvije agility sprave, klupama, košaricama za smeće i vrećicama za pseći izmet.

Park je površine 750 m2, ograđen žičanom mrežom, s predprostorom. Uz ogradu između parka i groblja posađena je zimzelena živica, a uz nju grmovi nara.

Za sada sedam parkova i dvije plaže za pse

Grad Rijeka do sada je izgradio odnosno uredio sedam parkova za pse pa tako uz ovaj park postoje još i parkovi u Ulici Petra Kobeka, u Ulici Braće Pavlinić na području Mjesnog odbora Podvežica, na Podmurvicama, u Hegedušićevoj ulici kod kućnog br. 23 (sjeverozapadno od Kauflanda), u Ulici Mire Radune Ban na području Mjesnog odbora Banderovo te na Trsatu.

S uređenjem parkova za pse Grad Rijeka započeo je 2014. godine, a u sedam do sada uređenih parkova utrošeno je ukupno 778 tisuća kuna.

Uz parkove za istrčavanje pasa Grad Rijeka realizirao je i dvije plaže za pse – na Pećinama, na plaži Brajdica, te na Kantridi, na dijelu plaže Igralište.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Brašćine
  • Kozala
  • Pulac