PUNOLJETNA FIUMANKA

31.05.2017.

Fiumanka se priprema za svoje 18. izdanje

Polovicom lipnja Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja. Ovogodišnja 18. Fiumanka održat će se od 7. do 11. lipnja 2017.

Tradicionalna međunarodna jedriličarska regata Fiumanka održana je 13. lipnja, 2016. Jaka kiša nije omela 110 jedrilica iz osam zemalja, od kojih su najbrži bili prošlogodišnji pobjednici - ekipa Shining Umag Umago Maxi.

 „Imaš brod, imaš jedro - prijavi se!“, prepoznatljiv je slogan potpuno besplatne regate. Svim prijavljenim jedrilicama osiguran je vez, a članovima posade, besplatne majice  i obrok uz čašu pića po završetku regate. Iako Fiumanka nema toliko izražen sportski koliko promotivni karakter, u njoj će podjednako uživati natjecateljski raspoloženi jedriličari kao i oni kojima je draže rekreativno nadmetanje i druženje.

Osim Velike Fiumanke u subotu 10. lipnja koja već tradicionalno starta u 12 sati ispred Riječkog lukobrana, Fiumanku čini nekoliko različitih regata za svačiji gušt! Medijska, Liburnijska i Rotary, svaka posebna, s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom.

Uvod u jedrenje, bit će još jedna, nova regata, „PORT CUP“, na kojoj će sudjelovati  predstavnici svih šest hrvatskih lučkih uprava. Regata će se održati u srijedu 7. lipnja kao završetak radnog posjeta Rijeci.

U četvrtak 8. lipnja s radom započinje Regatni ured Fiumanke, smješten u prizemlju zgrade Terminala na Riječkom lukobranu. Tijekom dana predviđene su prezentacije plovila Fareast 28R uz mogućnost da se i posjetitelji okušaju u testiranju jedrilica. U večernjim satima na brodu Marina održat će se humanitarni koncert Udruge LP Rock za udrugu Veliko srce-malom srcu.

U petak 9. lipnja u 10 sati, iz Malog Lošinja prema Rijeci zaplovit će Liburnijska regata, za sve željne navigacijskog jedrenja. Regata je besplatna uz osiguran vez u marini u Malom Lošinju.

Rotary klub Rijeka organizator je humanitarne regate koja će ove godine obilježiti osmu godinu održavanja u okviru Fiumanke, na kojoj sudjeluju rotarijanci iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni oko zajedničkog humanitarnog cilja.

U okviru Fiumanke, jedanaestu godinu zaredom, zajedrit će i njezina medijska inačica, po peti put na europskoj razini. Ova regata bila bi daleko brojnija kada bi bilo moguće osigurati jedrilice svim medijima koji su zainteresirani za sudjelovanje. Kako se i u ovom slučaju radi o besplatnoj regati u kojoj organizatori medijskim posadama osiguravaju jedrilice i gostoprimstvo u zamjenu za promidžbu, broj sudionika je ograničen.

Programi Fiumanke održavat će se na nekoliko lokacija. Dvodnevni sajam Plavo-zeleni Expo s različitim izlagačima bit će smješten na Rivi Boduli dok će prostor ispred Terminala biti namijenjen zabavi i druženju.

Boonker i brod Marina već tradicionalno su mjesta na kojima se tijekom Fiumanke održavaju različiti tematski programi dok je Gat Karoline Riječke mjesto besplatnih večernjih koncerata za sve posjetitelje.

I svakako ne treba zaboraviti na činjenicu da je čitav prostor luke atraktivna pozornica za praćenje starta regate i posebno ulaska brodova u cilj.

Pratite nas na društvenim mrežama i internetskim stranicama www.fiumanka.eu ili www.fiumanka.com 

 

 

 

Tagovi: