Dodjela nagrada za volontere godine

05.12.2014.

Dodijeljene nagrade i priznanja za volontere godine

Autor: Smiljana Radović Lagator

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana volontera u hotelu Bonavia održana je svečana dodjela nagrada "Volonteri godine", koju već osmu godinu zaredom Udruga za razvoj civilnog društva Smart dodjeljuje u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom. Dodjelom nagrada želi se izraziti priznanje istaknutim volonterima s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, koji su uložili svoje vrijeme, trud, znanje i vještine za dobrobit i razvoj zajednice.

Volonteri godine 2014

Volontere je među prijavljenima na javni poziv izabrala neovisna komisija sastavljena od članova Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te udruge Smart, a na prigodnoj svečanosti uručeni su im statuta i priznanje "Volonteri godine".
 
Kako je kazala predsjednica udruge Smart Zvijezdana Schulz Vugrin, dodjelom nagrada istaknutim volonterima želi se želi promovirati volontiranje kao građanska vrlina te motivirati građane da i sami svoje slobodno vrijeme ulože za dobrobit drugih.
"Volontiranje nije besplatno zato što je bezvrijedno, već zato što je neprocjenjivo," kazala je Schulz Vugrin.

Volonteri godine 2014Nagrađene volonterke i volonteri s područja grada Rijeke su Marina Marghetti ispred Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "lvana Brlić Mažuranić", Kristijan Vulinović, ispred Centra tehničke kulture Rijeka te Andrej Škedel ispred Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Turnić" .
 
S područja Primorsko-goranske županije nagrađeni su Tanja Jakovac ispred Društva "Naša djeca" Delnice, don Ivica Križ ispred Lovačkog društva "Tetrijeb", Čabar te Zdravko Winter ispred Udruge umirovljenika grada Bakra, Podružnica Bakar.
 
Ispred Grada Rijeke nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović dok je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina uručio nagrade volonterima s područja PGŽ-a.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović kazao je kako je dodjela nagrada volonterima način odavanja priznanja što su dio sebe odvojili za one kojima je njihova pomoć najpotrebnija, što posebnu težinu ima upravo u vrijeme ekonomske krize.
"Rijetko nam se pružaju prilike da napravimo velika djela, ali svakog dana imamo priliku činiti mala djela, djela koja čine naš svakodnevni život," kazao je zamjenik Filipović, čestitavši svim nagrađenima.
 
Volonteri godine 2014Župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost odavanja priznanja svima onima koji bez naknade i iz ljubavi rade na dobrobit drugih ljudi.

Uz nagrade, dodijeljena su i priznanja od strane Volonterskog centra udruge Smart onim volonterkama i volonterima koji su posebno pohvaljeni od strane komisije. Pohvale su uručene Robertu Zeneralu ispred Društva štovatelja baštine "Bez granica", Sanji Štajdohar, Tini Kovačić i Tini Babić ispred Gradske knjižnice Rijeka, Marti Grahovac i Mirjani Jurišić ispred udruge SOS telefon - Grad Rijeka, Blaženki Mazinjanin ispred Centra za rehabilitaciju Rijeka, Jeleni Vukoje ispred Dječjeg doma "Tić" i Kristini Ribarić ispred Udruge za djecu i mlade "Kocka".
 
Osim za volontere godine, dodijeljena je i nagrada za organizatora volontiranja, čime se želi izraziti priznanje organizacijama koje u cilju pružanja kvalitetnije usluge svojim korisnicima uključuju volontere u svoj rad te promovirati dobre i kvalitetne volonterske programe u različitim organizacijama. Nagrađena organizacija je Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić". Pohvaljene organizacije su Srednja talijanska škola Rijeka i Udruga Ri Rock.