Zaštitimo djetinjstvo

06.05.2015.

Dani otvorenih vrata Waldorfske osnovne škole i dječjeg vrtića

Autor: Iva Blažević

Pod motom Zaštitimo djetinjstvo od 6. svibnja 2015. započinju Dani otvorenih vrata Osnovne waldorfske škole i Waldorfskog dječjeg vrtića „Mala vila“ u Rijeci. Ovogodišnje dane Waldorfske pedagogije u Rijeci obilježit će brojna događanja tijekom svibnja, a sva događanja su otvorena za roditelje, medije i javnost.

Iako Waldorfski vrtić i škola u gradu Rijeci postoje i djeluju već više od 10 godina, cilj otvorenih vrata je približiti i upoznati građane s Waldorfskom  pedagogijom i učenjem Rudolfa Steinera, ocem waldorfskog odgoja. Tijekom Dana otvorenih vrata, svake srijede od 8 do 12 sati javnost će imati mogućnost sudjelovati u nastavi i na taj način doživjeti posebnosti nastave u waldorfskoj školi, te sudjelovati na raznim radionicama i predavanjima. Osnovna waldorfska škola Rijeka druga je takva škola u Republici Hrvatskoj, uz onu u Zagrebu. Osim osnovne škole, u Rijeci djeluje i Waldorfski dječji vrtić „Mala vila“ koji broji oko šezdesetero djece i Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije u Rijeci.

Program događanja ovogodišnjih Dana otvorenih vrata Osnovne waldorfske škole i dječjeg vrtića predstavili su danas u Informativnom centru Grada Rijeke Davorin Šimunović, predsjednik Društva Waldorfske pedagogije u Rijeci, Marinka Špodnjak, učiteljica i jedna od osnivačica waldorfske škole i Danijela Grohovac, ravnateljica Waldorfskog dječjeg vrtića „Mala vila“.

Centralna događanja ovogodišnjih Dana otvorenih vrata su predavanje prof. Marinke Špodnjak pod nazivom „Harmonizirajuća nastava“, koje će se održat u srijedu, 6. svibnja u 18 sati i u subotu, 16. svibnja u 11 sati u prostorima Osnovne waldorfske škole, te gostovanje talijanske slikarice Doris Harpers koja će Riječane upoznati s tehnikom slikanja razvijenom od samog osnivača waldorfske pedagogije Rudolfa Steinera,. Slikarica će svoj rad i način podučavanja predstaviti u petak, 8. svibnja, u 19 sati u Kampusu na Trsatu. Bit će riječ o nadasve zanimljivom pristupu slikanja, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan. Nakon toga, u Osnovnoj waldorfskoj školi Rijeka u subotu, 9. svibnja i nedjelju, 10. svibnja uslijedit će radionica slikanja s Doris Harpers.

„Waldorfska pedagogija i način učenja ogleda se u promicanju i poticanju razvijanja i zaštite djetinjstva. Djeca idu u školu bez straha i mučnine. Mora im biti zanimljivo i korisno kako bi ih zaintrigiralo i potaknulo na rad i učenje. Djeca moraju shvatiti da škola nije bauk. I zato pozivam sve građane, a posebno roditelje da dođu na Dane otvorenih vrata u waldorfskoj školi i sami vide naš sustav učenja i podučavanja“- rekao je Šimunović.

Dokumenti (PDF):