POTICANJE DAROVITOSTI

19.03.2019.

Dani darovitih učenika: Od radionica šifriranja do znanstvenih pokusa

U srijedu, 20. ožujka 2019. godine, u sklopu obilježavanja Dana darovitih učenika u Rijeci, ponovno će se održati niz radionica.

Na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci  (Kampus Trsat, Radmile Matejčić 2, prostorija O-360) u 10 sati za učenike osnovnih škola održat će se radionica „Tajne šifriranja“, koju će voditi Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Novak. Šifriranje je pretvaranje izvornog teksta u šifrirani tekst po određenom ključu. Otkada postoji civilizacija, postoji i potreba za šifriranjem. U ovoj radionici prikazat ćemo kratki vremeplov šifriranja. Počet ćemo od toga kako je šifrirao Cezar, pokazat  ćemo kako je radila Enigma, a na kraju ćemo spomenuti i kako se šifrira u današnje vrijeme. Za sudjelovanje je potrebna prethodna najava na math@math.uniri.hr ili na 051/584-650.

U Osnovnoj školi Podmurvice (Podmurvice 6) u 16 sati učenici, roditelji i učitelji mogu sudjelovati u radionici „Escape room ili soba za bijeg: samo umom pronađi izlaz“, a vodit će je psihologinja Nada Kegalj. Escape Room  ili Soba za bijeg je pustolovna igra u kojoj igrači rješavaju niz zagonetki koristeći tragove, savjete i razne druge strategije. Igračima se zada da u 40 minuta otkriju izlazak iz sobe. Potrebno je sastaviti tim od pet do šest igrača koji će izlaz otkrivati timski.  Escape sobe inspirirane su video igrama. Izazovi u igri su inspirirani raznim pismima, zadacima iz kemije, geografije, fizike i matematike (i, naravno, psihologije). Osim učenika pozivamo i učitelje, roditelje i ostale odrasle. Prijave su obvezne na  098/594-721 ili nadakegalj@yahoo.com      

U Osnovnoj školi Ivana Zajca (Škurinjska cesta 7a) u 17 sati počinje radionica „Njezino veličanstvo VODA“ ta učenike 2. razreda. Vodit će je Kristina Lalić, mag prim.educ i Dražen Vrbešić, prof. Tema radionice je inspirirana Svjetskim danom voda. Učenici će kroz zanimljive pokuse spoznati svojstva vode (agregacijska stanja, površinska napetost, kapilarnost, provodljivost), važnost vode za živa bića, način pročišćavanja vode te zanimljivosti vezane o vodi. Zbog ograničenog broja mjesta, obvezna je prijava na mail  kristinau@net.hr .

Osnovna škola Gornja Vežica (Gornja Vežica 31) u 17 sati za učenike 6. razreda osnovne škole organizira radionicu „E učionica - geometrija – tekst u slici“, što će je voditi prof. Alena Dika. Učenici će kroz zabavne i zanimljive oblike rada ponavljati geometrijske pojmove te rekonstruirati skicu proizvoljnog crteža sastavljenog od geometrijskih likova u tekst i obrnuto. Radionica je namijenjena razvijanju pismenog izražavanja u matematici. Prijava sudionika na  alena.dika@gmail.com i mob 095/9055154.

Na Učiteljskom fakultetu (Sveučilišna avenija 6, prostorija 307), također u 17 sati, za roditelje se organizira radionica „Karakteristike darovite djece/tehnike i strategije dobre komunikacije s darovitom djecom“. Voditeljice su Miona Majstorović Lemetrie i dr.sc. Jasna Arrigoni. Radionica pruža mogućnost da roditelji saznaju zašto su bistra djeca različita te da bolje razumiju kako najbolje komunicirati, motivirati, disciplinirati i voditi svoje potencijalno darovito dijete. Radionica je prilika da podijele svoje uspjehe i brige u sigurnom i povjerljivom okruženju. Radionica po SENG SMPG metodi je izvanredna prilika za roditelje da se povežu s drugim roditeljima kako bi razgovarali o brojnim izazovima roditeljstva. Prijave na radionicu su obvezne na centarzadarovite@czpd.hr

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (Muzejski trg 1) za učenike od 1. do 4. razreda u 10 sati počinje radionica „Kako sam postao muzejski izložak?“. Voditeljice su Iva Volović i Irena Radoslav. U sklopu izložbe Riječke (primijenjene) priče organizira se edukativno-kreativna radionica na kojoj će učenici istraživati muzejske predmete kojima će kroz maštovite priče udahnuti život kojega su imali prije nego što su postali muzejski izlošci. Radi ograničenog broja sudionika (do 15) obavezna je prethodna najava. Kontakt za najavu: Andrea Samaržija, e-mail: cudotvornica@ppmhp.hr  ili na tel.051/213578

U Prirodoslovnom muzeju u 18 sati za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole organizira se edukativno-interaktivna radionica „Budi šašavi znanstvenik“, a vodit će je vanjske suradnice Muzeja Božena Viduka i Katarina Kolak. Djeca će kroz radionicu upoznati zabavnu stranu fizike, kemije, biologije i matematike. Otkrit će svijet prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način kroz teoriju, praktični rad, igru i kreativnost. Cilj je, tematskim igrama i interaktivnim pokusima, djeci proširiti znanje i interes za prirodne znanosti. Koristeći različite prirodoslovno-likovne tehnike spoznat će kako promatrati, uočavati i razumijevati svijet prirodoslovlja u našem Muzeju. Zanimljivi interaktivni pokusi i tematske igre omogućit će im da na jedan dan postanu Šašavi znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju Rijeka. Prijaviti se možete telefonom  051/553-669 ili e-mailom na edukacija@prirodoslovni.com .

U Muzejskoj zbirci Kastavštine (Prolaz Ivana iz Kastva) u 10 sati počinje radionica „Legenda o Šparožnoj jami“ za djecu predškolske dobi koju će voditi Marko Badurina. Na ovoj edukativno-kreativnoj radionici polaznici će se baviti kulturnom baštinom našega zavičaja, kao i književnim opusom na čakavštini. Sudionici će upoznati lokalnu legendu napisanu na čakavskom narječju te će opisane scene ilustrirati. Aktivnosti na radionici potiču stvaralačke kreativne sposobnosti djece te ih osposobljavaju za samostalno vizualno-estetsko doživljavanje. Njihov rad rezultirat će jedinstvenom i originalnom slikovnicom. Prijaviti se možete Marku Badurini, marko.badurina@ppmhp.hr.

„3D printeraj“ radionica je u kojoj učenici od 5. do 8. razreda mogu sudjelovati u Domu mladih (Laginjina 15). Radionica počinje u 18 sati, a vodi je Marino Čikeš. Kroz radionice 3D printeraja polaznici i polaznice će imati priliku upoznati se s 3D printerom, njegovim djelovima, načinom na koji funkcionira, koje su mu mogućnosti, te saznati što je potrebno savladati kako bismo naučili crtati za 3D printanje. Za prijavu je potrebno ispuniti ONLINE PRIJAVNICU.

Za istu dobnu skupinu u 19 sati u Domu mladih počinje i radionica „Dron-letaonica“. Voditelji su  Marino Čikeš i Marko Dragičević. Polaznici će se upoznati s vrstama dronova, za što se oni koriste, probat će upravljat dronom na simulatoru. Na licu mjesta, imat će priliku vidjeti nekoliko vrsta dronova te promatrati iskusnog dron pilota kako upravlja njima.

Dani darovitih učenika u Rijeci ove se godine održavaju od 18. do 23. ožujka, a cjelokupni program dostupan je OVDJE.