Rijeka - zdravi grad

14.05.2019.

Dan zdravih gradova: Tribina o debljini i visokom tlaku 16. svibnja u Gradskoj vijećnici

Autor: Smiljana Radović Lagator

U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ nizom aktivnosti za stručnjake, ciljane skupine građana i širu javnost obilježit će se Dan zdravih gradova.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić i koordinatorica projekta Zdrava županija Iva Josipović istaknuli su kako je pokret zdravih gradova i županija temelji na holističkom i multisektorskom pristupu zdravlju, naglašavajući važnost povezivanja svih generacija i dionika društvenog života, od javne uprave i drugih institucija preko stručnjaka do samih građana.

Središnji događaj obilježavanja Dana zdravih gradova je tribina namijenjena široj javnosti na temu prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka, koja će se održati u četvrtak, 16. svibnja s početkom u 11 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici, Korzo 16. Ovom tribinom, pored Dana zdravih gradova, obilježit će se i Svjetski dana hipertenzije te Europski dana debljine.

Pretilost kod djece u porastu

Kako je kazala Iva Sorta-Bilajac Turina iz Odjela socijalne medicine Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50%, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija. Nadalje, prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80 % stanovništva Republike Hrvatske, a to su kardiovaskularne bolesti, neka sijela tumora, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji. Zabrinjavajući su i podaci SZO koji govore da se prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine među djecom i adolescentima u dobi od 5 do 19 godina povećala sa 4% 1975. godine na više od 18% 2016. godine, te sada čak 340 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli, uravnoteženom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti, održavanjem normalne tjelesne težine. Također, da bi se prevenirala debljina u djece, potrebno je od najranije dobi usvajati zdrave životne navike, konzumirati raznovrsnu prehranu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću te što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja.

Organizatori događaja su NZZJZ PGŽ, KBC RI, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za hipertenziju HLZ-a i Grad Rijeka.

Druge tri aktivnosti u sklopu Dana zdravih gradova zatvorene su za širu javnost. Tako će srijedu, 15. svibnja u OŠ Nikola Tesla održati sportska natjecanja učenika i roditelja povodom Međunarodnog dana obitelji i Dana zdravih gradova. U ponedjeljak, 20. svibnja, u prostoru Matice umirovljenika grada Rijeke, održat će se predavanje namijenjeno osobama starije životne dobi na temu tjelesne aktivnosti. Potom će uslijediti vođeno vježbanje te šetnja i obilazak riječkih tunela. U srijedu, 22. svibnja održat će se okrugli stol „Izazovi zapošljavanja osoba s oštećenjima psihičkog zdravlja“, u organizaciji Doma za odrasle osobe Turnić Rijeka u okviru provedbe projekta „Zajedno“ te Grad Rijeka.