Tematska predavanja

07.11.2017.

Dan novih tehnologija - DaNTe 2017. sutra u Gradskoj vijećnici

Autor: Ivica Nikolac

Ovogodišnje 12. izdanje skupa "Dan Novih Tehnologija - DaNTe 2017." održat će se u srijedu, 8. studenog 2017., s početkom u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. DaNTe je namijenjen svima koje zanimaju nove tehnologije, a koje nisu samo informacijske i komunikacijske. Cilj skupa je promicanje sveobuhvatne primjene digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj. Ulaz je slobodan.

Ovogodišnje 12. izdanje skupa "Dan Novih Tehnologija - DaNTe 2017." održat će se u srijedu, 8. studenog 2017., s početkom u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. DaNTe je namijenjen svima koje zanimaju nove tehnologije, a koje nisu samo informacijske i komunikacijske. Cilj skupa je promicanje sveobuhvatne primjene digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj. Ulaz je slobodan.

Stručnjaci iz područja gospodarstva, uprave, obrazovanja i znanosti održat će deset tematskih predavanja, najavili su danas na konferenciji za medije pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak, voditeljica Službe za eUpravu Grada Rijeke Tatjana Perše i Dijana Kaćanski Mrvoš iz Organizacijskog odbora skupa Dante.

Na na kraju skupa, oko 14.30 sati, predviđena je rasprava o prezentiranim temama na kojoj će se predavačima moći postavljati dodatna pitanja. Izlaganja traju 15 minuta.

Tako će između ostalog, biti predstavljena primjena drona u ažuriranju stanja na GIS podlogama koju gradska tvrtka Rijeka promet u suradnji s tvrtkom Kvarnercad d.o.o. iz Rijeke primjenjuje kako bi trenutno ažurirala stanja orto-foto podloge i time putem GIS-a postala dostupna svim zainteresiranim korisnicima.

Bit će riječi o LPWAN-u kao osnovi za masovni Internet stvari (IoT) uz preporuku kada su LPWAN mreže najbolji izbor i zašto bi Hrvatskoj IoT trebao biti zanimljiv.

Slijedi predavanje o riječkom pilot projektu – URBAN-INNO u kojem Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla partnerski sudjeluju na razvoju kolaborativne platforme, koja će omogućiti participaciju građana u području korištenja gradskih infrastrukturnih objekata.

Komunalna poduzeća raspolažu velikom količinom podataka kako o klijentima tako i o materijalnim sredstvima. Kako bi na osnovu tih podataka mogli doći do informacije i donositi poslovne odluke pomažu nam napredni analitički i vizualizacijski alati. Zato je jedna od tema funkcioniranje Dashboarda za komunalna poduzeća prikazana kroz primjer iz vodoopskrbe.

Ove godine će i Gradska knjižnica Rijeka pokazati kako promovira nove tehnologije te pomaže građanima u korištenju Središnjeg državnog portala e-Građani, e-Usluga Grada Rijeke kao i drugih online usluga.

Bit će predstavljen i Informacijski sustav prostornog uređenja Primorsko-goranske županije, jedinstven po obujmu sadržaja i broju dionika u njegovom održavanju.

Jedna od tema bavi se izazovom zdravog starenja i problematikom uzimanja lijekova, zaboravljivosti, odnosno njihovom nepravilnom i neredovitom uzimanju. Bit će predstavljen softver kojim se prati redovito uzimanje lijekova, nakon čega slijedi još jedna tema o zdravlju: „Erasmus + projekti „Smart patient“, „Therapy2,0“ i „Posttraumatska prilagodba“ koja se bavi ICT tehnologijama u promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

U današnje doba nezaobilazna je i tema mobilni marketing i Loyalty program. Bit će predstavljen sustav namijenjen prije svega poslovnim subjektima u području maloprodaje i uslužnog sektora koji omogućava direktnu komunikaciju s kupcima i praćenje njihovih navika.

Doznat ćemo koji su trendovi u mobilnoj telefoniji kroz predavanje o povijesnom pregledu razvoja mobitela.

Konverzija podataka u novac i plaćanje prema intenzitetu korištenja tema je koja govori o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju u funkciji otkrivanja i eliminacije skrivenih tvornica troškova u javnom i privatnom sektoru.

Nakon predavanja slijedi rasprava o održanim predavanjima koju će voditi Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke i Jadranko Novak, potpredsjednik MIPRO-a.

Skup Dan Novih Tehnologija – DaNTe 2017 organiziraju Grad Rijeka – Zavod za informatičku djelatnost i hrvatska ICT udruga MIPRO, a skup je rezultat dugogodišnje suradnje Grada Rijeke i MIPRO-a.

Dan Novih Tehnologija moći će se pratiti uživo putem Youtube kanala.

Tagovi: