Zaokružena uspješna godina

08.01.2018.

CTK Rijeka dobitnik Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

Iza riječkog Centra tehničke kulture Rijeka uistinu je uspješna godina – realizirali su 15 projekata te proveli preko 1.850 sati radionica za preko 2.450 polaznika. Rad udruge smještene na Školjiću prepoznale su i nagradile brojne organizacije među kojima se na samom kraju 2017. godine našla i Republika Hrvatska koja je Centru dodijelila Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić.

Jedna od osnivačica CTK Rijeka, izvršna direktorica i tajnica od njegova osnutka, Olivera Stanić, među tri je Europljanke koje je europska mreža All Digital prepoznala kao pokretačice digitalnih promjena u svojoj zajednici. Strateško partnerstvo koje se provodilo u šest europskih zemalja u razdoblju od 2014. do 2016. godine Generation 0101, a čiji je CTK Rijeka bio nositelj, među tri je najbolja suradnička projekta provedena unutar mreže All Digital. Proglašenje najboljih održat će se 4. listopada u Barceloni.

Centar ju je primio za izniman doprinos razvoju tehničkog  odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

Iza riječkog Centra tehničke kulture Rijeka uistinu je uspješna godina – realizirali su 15 projekata te proveli preko 1.850 sati radionica za preko 2.450 polaznika. Rad udruge smještene na Školjiću prepoznale su i nagradile brojne organizacije među kojima se na samom kraju 2017. godine našla i Republika Hrvatska koja je Centru dodijelila Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić.U 23 godine djelovanja Centar tehničke kulture Rijeka kontinuirano razvija tehničku kulturu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Razvijeni su brojni programi za generacije djece, mladih, odraslih i umirovljenika te ranjivih društvenih skupina – nezaposlenih, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Centar potiče suradnju s različitim dionicima tehničke kulture, a međunarodnim djelovanjem kroz sudjelovanje u mrežama te europskim i međunarodnim projektima, CTK Rijeka doprinosi međunarodnoj promidžbi tehničke kulture Republike Hrvatske.

Rezultati darovitih učenika i mladih

CTK Rijeka organizira informatičke i robotičke tečajeve te potiče rad s darovitom djecom. Njihove ekipe svake godine sudjeluju u sve više natjecanja – od Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Infokupu, Logo ligi, Croatian Makers Ligi do izvanrednih natječaja za kreativne projekte.

Dino Ilić, Boris Španić, Antonio Erdeljac i Ivana Žužić na Državnom natjecanju Infokup u Šibeniku / Foto: press CTK Rijeka
Dino Ilić, Boris Španić, Antonio Erdeljac i Ivana Žužić na državnom natjecanju Infokup / Foto: press CTK Rijeka

U 2017. godini polaznici su postigli odlične rezultate: na natjecanju Infokup Antonio Erdeljac osvojio je 3. mjesto u kategoriji razvoja softvera web aplikacijom za lokalno oglašavanje ZoneFunds a Boris Španić 4.mjesto u kategoriji Logo te 8. u kategoriji algoritmi; u Logo lifi Mak Šolaja je osvojio 2. mjesto u kategoriji 2. razreda; na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici Boris Španić osvojio je 3. mjesto u kategoriji 7. razreda; a u Croatian Makers Ligi CTK Rijeka je proglašen najboljom ekipom u kategoriji Rijeka – mlađa dobna skupina.

Ostale nagrade i priznanja CTK Rijeka u 2017. godini

Međunarodnoj prepoznatljivosti Centra doprinijela je nagrada za najbolji suradnički projekt u mreži All Digital, i to za projekt Generation 0101, čiji je bio nositelj od 2014. do 2016. godine. Isti projekt uvršten je kao primjer dobre prakse u istraživanje Europske komisije o utjecaju Interneta i društvenih mreža u radu s mladima. Izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić ušla je među tri finalistkinje za nagradu za donositeljicu digitalnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici koju dodjeljuje europska mreža All Digital (mreža okuplja organizacije koje obrazuju građane u području informatike diljem Europe).

Dugogodišnja volonterka CTK Rijeka Ivana Žužić nagrađena je Godišnjom nagradom Zajednice tehničke kulture PGŽ za volonterski doprinos u tehničkoj kulturi, dok je Centar primio nagradu Organizator volontiranja koju dodjeljuje Volonterski centar SMART.

Godinu odličnih rezultata te brojnih priznanja i nagrada započeo je Grad Rijeka koji je Centru tehničke kulture Rijeka u lipnju dodijelio Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke za dugogodišnji doprinos osnaživanju lokalne zajednice za prihvaćanje novih tehnologija u svakodnevnom životu.